Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха ски сезона на Боровец

Строги са мерките срещу Covid-19 във всичките ни зимни курорти

| обновено на 28.12.20 в 20:30
Снимка: БГНЕС

С повече ограничения и с по-малко отворени писти от обичайното беше открит ски сезонът на Боровец. Това става с десетдневно закъснение, заради липсата на сняг. Желаещите да ползват ски съоръженията през тази година ще трябва да бъдат внимателни и да спазват по-стриктно определени мерки, като дистанция на пистата, маски в лифт кабините и в ски гардеробите. Дезинфекцията там е задължителна - поне три пъти на ден, а служителите ще преценяват по колко души могат да влязат в една кабинка.


По думите на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, която използва откриването на сезона, за да провери и мерките срещу Covid-19 на Боровец, ако всички сме дисциплинирани -  и туристите, и представителите на бизнеса, ще може да се отчете наличието на сезон. „В Европа курортите не работят, тук са отворени“ – каза Николова и посочи, че зимните спортове са много важни за здравето на хората, защото каляват.


Заключението на министъра за спазването на ковид мерките по празниците е, че бизнесът е дисциплиниран: „Нямаме данни за нарушения и в трите зимни курорта (б.р. Банско, Пампорово, Боровец) - заяви вицепремиерът. - Контролът, както от страна на Министерството на туризма, така и от всички останали органи, е безкомпромисен“. 

Марияна Николова коментира, че чрез спазването на мерките може да се гарантира сигурността, но и бъдещето на сектора: „Защото всяко нарушение, освен че води след себе си санкции, влияе директно и върху имиджа на страната, и върху оценката за сектора. А това е предпоставка за спадове, което в тази тежка ситуация не можем да си го позволим“.


Министър Николова е обсъдила и актуални теми за зимния туризъм с Петър Попангелов, най-успешния български скиор в алпийските дисциплини, информира пресцентърът на Министерството на туризма.

Попангелов е заявил, че ски училищата са запознати с указанията за работа и стриктно се спазват изискванията за ограничаване броя на участниците в групите. Следва се и препоръката да няма повече от 10 души в група. По думите му, много е важно да се изпълняват както противоепидемичните мерки, така и правилата за безопасен спорт.

Стана ясно и, че търсенето на услугите на професионалните ски и сноуборд инструктори показва интереса на туристите дори и в този нетипичен сезон.

Снимки: БГНЕС, КК "Боровец ", Министерство на туризма



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Басейн, джакузи и батут за детето – българинът вече иска лукс и екстри за лятната почивка

И тази година сезонът на Черноморието ни ще започне в началото на юли месец, а пикът ще е през август. Затова пък юни се очертава като слаб месец за почивки у нас. Може би защото все повече сънародници предпочитат в началото на лятото да..

публикувано на 20.06.24 в 10:30

Музеят на мозайките в Девня с Ден на отворените врати по повод своя годишнина

В Деня на отворените врати – 15 юни, за пръв път пред посетителите на Музея на мозайките в Девня ще бъдат представени и реставрираните находки, открити през 2023 година. Става въпрос за глинени съдове и лампи, изработени в стила на майсторите от..

публикувано на 15.06.24 в 08:15

Фестивал на цацата дава старт на летния сезон в Кранево

Любимият на малки и големи Фестивал на цацата поставя началото на морските приключения в курортното селце Кранево! Атрактивна програма, много музика, танци, игри и богата кулинарна селекция очакват гостите край северния ни черноморски бряг от 14..

публикувано на 14.06.24 в 11:10