Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магията на новото начало

Честита Нова година! Честит Васильовден!

Снимка: БГНЕС

Първи януари е! Първият ден на 2021 година, първият ден от новото начало и новите надежди за всеки от нас, за семействата и близките ни, за всички хора по света! Днес православието отбелязва деня на свети Василий Велики, почитан също от Римокатолическата, Епископалната, Англиканската, Лутеранската и др. църкви.

Роден около 330 г. в Мала Азия, в знатно и благочестиво семейство, той завършил с отличие училище в Кесария Кападокийска, където се запознал с бъдещия бележит църковен отец св. Григорий Богослов, с когото останали приятели за цял живот. В Константинопол, а по-късно и в Атина, младият Василий получил богати познания по философия, литература, реторика, математика, астрономия, медицина, изучавал задълбочено и богословските науки.

През 356 г. се завърнал в родината си и приел св. кръщение. Светската кариера не го привличала. Стремейки се към подвижнически живот, той предприел пътешествие в Сирия, Палестина, Месопотамия и Египет, за да се запознае по-добре с монашеството и да намери пример за подражание. Завръщайки се в Кесария, приема презвитерски сан и става близък помощник на епископ Евсевий. В продължение на шест години е незаменим пастир за кесарийските християни, които го избират за свой епископ след смъртта на Евсевий.

Св. Василий остава в историята не само като велик богослов, учен, вселенски учител на Църквата, но и с организираната от него благотворителна институция за болни, недъгави, бедни и сираци, включваща болница, страноприемница, работилници, училище, жилища за епископа, свещениците, лекарите и служителите.

За последните му дни има чудно предание, според което той успял да покръсти лекар-евреин на име Йосиф. Лекарят предвиждал смъртта на своите пациенти с голяма точност. Св. Василий много обичал този благочестив юдеин и го призовавал да стане християнин, но Йосиф не искал да сменя вярата, в която се е родил. Веднъж лекарят му казал, че ще умре преди слънцето да изгрее. Светецът знаел, че е така, но предложил облог – ако доживее до следващия ден, Йосиф да приеме християнството. Така и станало. Благодарение на силните си молитви, Василий не само доживял до сутринта, но и сам кръстил своя приятел и семейството му, поклонил се на Бога, върнал се у дома си и там завършил земният му живот. Това се случило на 1 януари 379 г. В негова памет на този ден се отслужва света Василиева литургия.

В българската традиция Васильовден е време за наричания и други практики, които имат езически корени. Извършват се гадания, наричат се благопожелания. Едно от най-често срещаните е: „Здрава, здрава годинчица!“ Така е озаглавен и материалът, който разказва още за народните обичаи на този ден.

Редактор: Албена Безовска



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10

Мистерията на Странджа планина и нейните богатства

Развитието на туризма у нас накара много българи и чужденци да търсят по спокойни и уединени места, в които да избягат от пренаселените градове и някои курорти. А Странджа, която все още се слави като една от най-неизследваните български..

публикувано на 23.08.23 в 11:30