Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горнооряховският суджук съблазнява любителите на кулинарния туризъм

Снимка: op.europa.eu

Познавачи на храната от различни краища на света могат да усетят с небцето си духа на българската кухня чрез още едно съблазнително ястие. В кулинарния си гид Сензация! Да готвим със страхотни европейски продукти” Европейската комисия публикува на множество езици рецепти със защитените продукти на континента.

„Тънкостите на горнооряховския суджук – разказва кметувалият преди век Георги Айнаджиев, – според моите прочути предци колбасари, е в следното: първо, месото задължително се накълцва с брадвичка или сатър; второ, трябва да бъде хубаво узряло, затова животните се угояваха с чиста, сочна, непокътната трева в т.нар. совати. Приготвя се само от говеждо трупно месо и към него се прибавят на 1 кг. месо – 22 гр. сол, 3 гр. чер пипер, 1 гр. селитра (натриев или калиев нитрат - бел.ред.) или захар...“



Шеф готвачът Владимир Тодоров избира именно създадения във възрожденска Оряховица месен деликатес, за да пресъздаде в съвременен вариант класическата гозба бобена яхния със суджук. В традиционното ястие, което често хапваме през студените зимни дни, той открива намек за приключение и българско гостоприемство.

Избрах горнооряховския суджук, защото това е единственият български продукт с етикет, потвърждаващ неговото качество и автентичността му – разказва Владимир Тодоров. – Представям модерна версия на ястието, тъй като исках да покажа, че може да се постигне топ ниво и с нашите продукти. Затова и всичко, което съм използвал в рецептата, е българско. По принцип много обичам да си захранвам креативността и доста мислих над това ястие – исках да бъде нещо различно и същевременно познато, и макар и традиционно, да се получи ново и интересно както за българите, така и за чужденците. Така че промених всичко. И макар отново да представлява боб с горнооряховски суджук, благодарение на използваните техники се получи вкусно и ефирно ястие с много повече текстури.”



Владимир Тодоров е поканен да участва в европейския кулинарен гид, след като е забелязан от агент, който обикаля класните ресторанти по цял свят. Така попада в компанията на топ готвачи с по няколко Мишлен звезди.

“Когато отида в някоя друга държава, винаги поглеждам нейните характерни неща за хапване и се интересувам какво е традиционното – казва шеф готвачът. – А когато идват чужденци в ресторанта, ме питат за шопска салата, за боб, дори и за шкембе чорба. Изобщо имаме доста разпознаваеми храни.”

За популяризирането на уникалните български продукти и признаването им като запазена марка в ЕС отговорност носят и готвачите, смята Владимир Тодоров. И една от първите стъпки е да подадат ръка на малките производители.

Трябва да започнем да работим много повече с български продукти, защото това е най-хубавото нещо, което може да направи един ресторантьор – продължава той. – Когато използваш български продукти, те са близо до теб и винаги са пресни и вкусни. Това е особено важно за всеки световен ресторант, тъй като готвачът е сигурен, че създава страхотна продукция за хората. Ако той работи например 80% с български ферми, това помага и на малкия производител, и на нас. А и вкусът, който дава на гостите в ресторанта, е неповторим. Разбира се, има такива места, но не са много, тъй като за някои заведения по-важна е цената, на която да купуват продуктите.”

Малко преди да ни връхлети епидемията от коронавирус, Владимир Тодоров напуска столичен елитен ресторант с идеята да създаде свое място за хранене. Със съжаление признава, че днес не готви. И макар да е работил в Белгия, Холандия, Съединените щати и да се е окичвал с неедна награда, избира да твори рецептите си именно в родината. Заради страхотните продукти и доскоро широкото поле за изява.

Снимки: op.europa.eu, Facebook /Владимир Тодоров



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Зелник, скроб, пълнозърнести пици и боза – кюстендилските села като атрактивни гастро дестинации

Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..

публикувано на 07.06.24 в 08:25

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35