Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расте стремежът на ромите да образоват своите деца

| обновено на 12.01.21 в 14:58
Снимка: Pixabay

6 пъти е нараснал броят на учениците от ромски произход, които завършват висше образование. Два пъти расте и броят на завършилите средно образование, показва национално проучване на фондация Тръст за социална алтернатива. Нарастването е спрямо 2011 г. за едно десетилетие.

На уебинара Образование и реализация в ромската общност бе казано, че 40% от ромите между 21 и 25 години имат средно образование. Но 1/5 от тях са необразовани. Завършилите висше образование роми са два пъти повече сред тези, които са посещавали детска градина. Те разполагат с 30 на сто повече доходи. Безработните роми намаляват с 18% спрямо 2011 г. Социалният министър Деница Сачева коментира, че заради ковид кризата делът на върнатите в училище ромски деца не се увеличава.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Седем секунди е липсвала комуникация между кулата и самолета

В критичните седем секунди на полета, при който на 13 септември т.г. загинаха двама от най-добрите военни пилоти по време на подготовка за авиационни демонстрации, е липсвала комуникация между кулата и самолета. Това показват записите на разговорите..

публикувано на 19.10.24 в 10:03

Над половин милион избиратели са готови да продадат гласа си

Според сондаж на “Галъп интернешънъл болкан” една десета от респондентите признават, че биха приели да гласуват срещу заплащане, друг стимул или принуда, 78% отричат, а 12 на сто заявяват, че не могат да преценят. Това означава, че над 500 хил...

публикувано на 19.10.24 в 09:04
Царски орел

Сакар посреща Фестивала на царския орел

Българското дружество за защита на птиците и Община Тополовгра организират Фестивал на царския орел в Сакар планина. Събитието събира  на едно място в съботния ден природолюбители, фермери, кулинари и фолклорни състави, които ще сближат публиката..

публикувано на 19.10.24 в 08:40