Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава възстановяването след обилните валежи и наводенията

| обновено на 12.01.21 в 17:34
Снимка: БТА

"Няма загинали хора в България заради тежката метеорологична обстановка", успокои в интервю за БНР гл. комисар Николай Николов, директор служба "Пожарна безопасност и защита на населението". 

Обстановката постепенно се успокоява в столицата и в областите София и Перник. Придошлите реки са разрушили диги и остават наводнени къщи и земеделски земи в Радомирско. "Проблемът в Радомир остава, високото ниво на водата разруши диги и наводни къщи. Кметът има готовност 20 човека да бъдат евакуирани. Десетки къщи и стотици декари земя са наводнени там" - посочи гл. комисар Николов. Той подчерта, че се наблюдават "реките Марица, Тунджа и Арда, както и на малките реки в Бургаско".

17 язовира са достигнали 80% от своя обем и се изпускат контролирано, без това да е заплаха на населението. За язовирите "Кърджали", "Ивайловград" и "Студен кладенец" са предупредени и съседните ни държави", каза още главният комисар. 

Предупредителен оранжев и жълт код за значителни валежи, поледици и заледявания издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за отделни области в страната. Оранжев код за значителни валежи от дъжд с количества между 35-65 литра на квадратен метър е в сила за областите Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян.

Над 100 населени места в страната останаха без ток снощи заради щетите от проливните дъждове. Работи се по отстраняване на авариите. Прави се и 24-часов мониторинг на реките

20 души трябваше да бъдат евакуираани от къщите си във вилна зона "Черниците" край Бургас заради критично повишение на нивото на реките  Маринка и Отманлийска. За 24 часа в община Бургас са паднали 37  литра на квадратен метър дъжд, предаде БНР-Бургас.

Проходът на Републиката, който бе затворен за снегопочистване, вече е отворен за всички превозни средства, но са се образували опашки от камиони.

Късно снощи в Смолян полицаи и пожарникари са спасили 9 души, затрупани под развалините на разрушената им от свлачище къща, съобщи БНР-Пловдив. Инцидентът с незаконната постройка от подръчни материали е причинен от проливните валежи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Египетска компания ще преобрази емблематичния за София Централен универсален магазин

Египетската компания "Антика уърлд" ще представи днес архитектурен проект за реконструкцията на Централния универсален магазин в центъра на София. Компанията ще се захване с преобразяването и управлението на една от емблематичните за българската столица..

публикувано на 19.09.24 в 06:35

Откритие край Самоводене насочва към мястото на Търновската Света гора

Археолози откриха църква, част от манастира на свети Теодосий Търновски, край великотърновското с. Самоводене. Експедицията е ръководена от археолозите от Регионалния исторически музей-Велико Търново проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев. По своята..

публикувано на 18.09.24 в 13:51

След циклона "Борис" призоваха крайречните общини да се готвят за голяма вълна

Трябва да се действа превантивно и да се провери готовността за посрещане на бедствия. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание.  "Европейският циклон, за наше щастие, подминава България към момента,..

публикувано на 18.09.24 в 11:57