Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция се затваря за страните извън ЕС, иска PCR тест и на сухопътните граници

| обновено на 31.01.21 в 12:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция забранява всички пътувания до и от страни извън Европейския съюз, а при всяко влизане във Франция от страни от ЕС, включително през сухопътните граници, ще се изисква отрицателен PCR тест за коронавирус, съобщава българското външно министерство. По информация на посолството ни в Париж новите, по-строги мерки влизат в сила от 00 часа на 31 януари 2021 г., неделя.

Досега изискването за отрицателен PCR тест беше в сила само за въздушните и морски граници. Изключения са предвидени само за пограничните работници. Забраната на пътуванията извън ЕС ще отпада при доказани наложителни причини.

Забраняват се и всички пътувания към и от отвъдморските територии на Франция, с изключение на придвижване по наложителни причини. 

Ограничителните мерки за пътуване няма да важат за товарните превозвачи. Всички транспортни работници - както заетите в международния транспорт на стоки, така и заетите в международния транспорт на пътници, независимо от държавата, от която идват, следва да представят европейски сертификат за заетите в международния транспорт, подписан от работодателя.

В опит да бъде ограничено разпространението на заразата от коронавирус от 31 януари ще бъдат затворени и всички големи търговски обекти с площ над 20 000 кв. м. във Франция, с изключение на хранителните магазини, а от понеделник се намалява допустимият брой на клиенти в търговските обекти. Ще бъде засилен и контролът за спазване на вечерния час. 

При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Париж на следния телефонен номер: 0033145518590, на дежурен номер в извънработно време: +33 6 23 18 09 93, както и чрез ел. поща на адреси: consul@ambbulgarie.fr, Embassy.Paris@mfa.bg.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се чувствали хората, които са..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата за избирателни секции в чужбина

При старта днес на предизборната кампания за предстоящите извънредни парламентарни избори на 27 октомври, служебният премиер Димитър Главчев отчете, че продължават усилията на изпълнителната власт да се елиминира изкривяването на вота на хората...

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Над 900 000 българи са пътували в чужбина през отпускарския месец август

Пътуванията на български граждани в чужбинапрез август 2024 г. са 903 400, или с 8.3% повече от август 2023 г, съобщи Националният статистически институт в Световния ден на туризма - 27 септември. Пътуванията с цел почивка и екскурзия..

публикувано на 27.09.24 в 13:58