Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рециклираната вода с плахи стъпки навлиза в България

Снимка: ec.europa.eu

В следващите 30 години търсенето на вода в световен мащаб ще нарасне с 50%, изчисляват експерти. В същото време около 70 на сто от потреблението на сладка вода е за земеделието. За да развиваме адекватно икономиката си, трябва постоянно да я адаптираме към промените в света, включително климатичните, които поставят пред нас все повече изпитания. Според климатолога Симеон Матев от сайта “Климатека“, „от 80-те години на ХХ век всяко следващо десетилетие е по-топло от предходното“.


В България ситуацията не е по-различна.

Тенденциите през последните години са, че зачестяват интензивните валежи, а се удължават периодите на суша, тоест ясно се откроява необходимостта от адекватно управление на водните ресурси“, казва в интервю за БНР Петър Филков, декан на Хидротехническия факултет в Университета по архитектура, строителство и геодезия.


Една от възможностите за преодоляване на засушаването за земеделието се оказва водата „втора употреба“. И ако в България все още тази идея звучи екзотично, други страни чрез политиките си ни показват, че това е шанс, който не бива да се пренебрегва. В Израел например над 40% от нужната вода за земеделието идва от отпадни води, разказва за БНР преподавателят от Аграрния университет в Пловдив Стефан Шилев, който е и ръководител за България на европейски научно-изследователски проект за устойчиво пречистване на води и възможности за повторната им употреба в земеделието. В нашата страна също има примери за ползване на „рециклирана“ вода. Но те са основани на личния интерес на предприемачите, пояснява Шилев.

„Тези примери са основно в розопроизводството. Водата след парната дестилация, след пречистване, отново се използва за напояване на розовите насаждения. Няма смисъл тази вода да отива в реката, при условие, че може да се използва за напояване, вместо фермерът после отново да я черпи оттам“, посочва Шилев.


Според него, за да се превърне изключението в правило, са необходими законови промени и пари. В момента в България няма създадена възможност – законова и техническа, от пречиствателната станция да се напоява земеделска площ.

Експертът уточнява, че при ползването на вода „втора употреба“ има специфики, които задължително трябва да се спазват:

„Европейският регламент казва: най-високо пречистване на водата е необходимо за тези култури, които се използват за храна в сурово състояние. Водата с най-ниско качество е за тези, които се използват за технически култури. Но е важно земеделският производител да има отговорност към това, което прави.“


След 2 години в сила влиза Европейският регламент, който определя минимални изисквания към рециклираната вода, употребявана за напояване в селското стопанство.

Дотогава трябва да изработим модели, по които да се стимулират всички заинтересовани лица по веригата – основно, фермерите и фирмите, които се занимават с пречистване на отпадъчни води“, е категоричен Стефан Шилев.

Такъв стимул, според него, могат да бъдат по-ниските такси за издаване на разрешително за ползване на регенерирана вода, както и подпомагане на фирмите, пречистващи вода, която после се използва в селското стопанство. 


Някои от мерките за подпомагане в земеделието също могат да бъдат насочени към алтернативни източници на вода. Проучването на успешния опит на други страни в тази област ще ни помогне да изградим по-адекватна и реално действаща политика в тази сфера.

Съставил: Миглена Иванова (по интервюта на БНР-”Хоризонт”)

Снимки: БГНЕС, ec.europa.eu, suwanu-europe.eu и архив





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жегата продължава, но краткотрайни валежи ще освежат Западна България

В сряда, 26 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и условия за градушки. В планинските райони..

публикувано на 25.06.24 в 19:40

България днес - 25 юни 2024 г.

С полъх на море и бленувана почивка в ритъма на весела мелодия и закачлив текст. Така метафорично може да определим „България днес“ на 25 юни. Между усещането за изтичащ пясък между пръстите със сериозен глас ще поговорим и за връзката между..

публикувано на 25.06.24 в 19:00

Пожарите в страната са близо 200 на денонощие

От началото на месеца произшествията с пожари са почти по 200 на денонощие. По думите на главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", тенденцията на увеличаване на инцидентите..

публикувано на 25.06.24 в 16:22