Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 149 години от рождението на Гоце Делчев

Снимка: архив

Георги или Гоце Делчев е от най-значимите български революционери, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, преименувани на ВМОРО. Роден е в град Кукуш, в Егейска Македония на 4 февруари 1872 г. Завършва Солунската българска мъжка гимназия, където създава таен революционен кръжок заедно с Даме Груев, Гьорче Петров и Борис Сарафо за свободата на Македония.

Постъпва във Военното училище в София. Привлечен е във ВМОРО от Даме Груев и се завръща в Македония. Избран е за задграничен представител и член на ръководството на ВМОРО. Апостолски изгражда революционната мрежа и четническия институт. Убит е през 1903 г. в с. Баница, Серско, което е невъзвратима загуба за революционната организация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Митрополит Даниил Видински

Благодатта на Светия Дух е в единението, чистотата на вярата и благочестието

Непосредствено след големия християнски празник Петдесетница отбелязваме деня на Светия Дух – третото лице на Светата Троица. Църковният празник е и последният преди празника на Всички светии, с който завършва Великденският цикъл. Богослужението днес..

публикувано на 24.06.24 в 05:10

Дарът на Петдесетница е живот в изобилие

В осмата неделя след Възкресение Христово отбелязваме един от най-важните празници за християнството – Петдесетница. В този ден Светият Дух – Третото Лице на Светата Троица слиза на земята, за да осени дванайсетте апостоли, събрани на молитва..

публикувано на 23.06.24 в 05:30

Черешова задушница е!

Всяка година в съботата преди големия християнски празник Петдесетница Църквата отбелязва втората за годината Задушница, която народът е нарекъл Черешова задушница, защото винаги съвпада със сезона на черешите. В календара на Българската..

публикувано на 22.06.24 в 05:30