Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намерено е тялото на българина Атанас Скатов под К2

Снимка: БГНЕС

Тялото на българина Атанас Скатов беше намерено от хеликоптер на пакистанската армия и откарано от Базовия лагер под връх К2 в Хималаите до най-близкия град в Северен Пакистан. Скатов е паднал при слизане от Лагер 3 към Базовия лагер след неуспешна нощна атака на втория по височина връх К2 (8611 м). Това бе съобщено в „Туитър“ от специализираната фирма за височинни експедиции Alpine Adventure Guides

За БНР от непалската агенция-организатор на експедицията заявиха, че предполагат, че българинът се е изпуснал от въжето и е паднал при слизането от Лагер 3.

Агенцията отрече по-рано разпространената информация, че причина за падането на Скатов е скъсано въже. 

Вчера българинът и още 20 души се изкачиха до Лагер 3, който е на около 7300 метра височина. Оттам същата нощ трябваше да започне щурмът. Рано тази сутрин обаче от непалската фирма – организатор на експедицията съобщиха, че атаката се прекратява, а участниците започват да слизат към Базовия лагер. 

Българското Министерство на външните работи е в контакт с близките на Атанас Скатов и оказва съдействие по случая. „Изказваме преклонение пред силата на духа на нашия алпинист – неговият подвиг и нестихващата му воля към върха никога няма да бъдат забравени!“, се казва в разпространено от МВнР съобщение до медиите.

По професия Атанас Скатов е агроном по растителна защита. За по-малко от 7 години изкачва 10+1 върха с височина над 8000 метра (Еверест два пъти по различни маршрути) и става първият българин, изкачил седемте континентални първенци (Seven Summits). Всичко това той постига на растителен хранителен режим, без да е имал професионален опит във височинния алпинизъм и без да е спортувал до 2012 година.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

УЕФА наложи тежко наказание на ЦСКА

УЕФА глоби футболния отбор ЦСКА с 450 хил. евро заради неизпълнение на изискванията за “без просрочени задължения”. Българският тим е заплашен с изхвърляне от евротурнирите до 2027 г. и в момента е поставен на изпитателен срок. Наказанието ще бъде..

публикувано на 18.05.24 в 10:21

България участва в Световното първенство по пара лека атлетика Кобе 2024

Националният отбор на България по пара лека атлетика участва в Световното първенство по пара лека атлетика Кобе 2024, което беше открито днес и ще продължи до 25 май 2024 г. в град Кобе, Япония.  Сред участниците са Ружди Ружди, Християн Стоянов и..

публикувано на 17.05.24 в 15:26

Петър Стойчев преплува протока Молокай за почти 19 часа

Българският плувец в открити води Петър Стойчев прибави и хавайския проток Молокай към прекосените от него морски  пространства. Във фейсбук той написа: "От тъмно до тъмно! Преплувах най-трудния и най-дълъг проток от веригата Oceans Seven.  Молокай в..

публикувано на 16.05.24 в 13:32