Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

| обновено на 07.02.21 в 11:57
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През изтеклата седмица редица държави направиха промени или подготвят такива по отношение на режима за влизане на граждани от България и други страни, във връзка с разпространението на епидемията от Covid-19. Вижте кои:

Дания въвежда задължителна 10 дневна карантина
От 7 до 28 февруари датските власти въвеждат задължителна 10-дневна карантина за всички влизащи в страната.
По информация на посолството ни в Копенхаген, всички пристигащи  със самолет, ще трябва да си направят безплатен антигенен тест преди да напуснат летището. Независимо от резултата на теста, всички подлежат на задължителна карантина за период от 10 дни. Тя може да бъде прекратена, ако пристигналият представи негативен PCR тест за Covid-19 , направен не по-рано от четвъртия ден след влизането в Дания. Ако резултатът от направения антигенен тест е положителен, на съответния гражданин ще бъде направен PCR тест, за да се уточни от кой щам на Covid-19 е заразен, след което ще му бъде осигурен транспорт до неговия дом.

Пътуващите с автомобил, влак или кораб, трябва да представят негативен тест за Covid-19, направен  24 часа преди пристигането на датската граница. Изискването не се отнася за датските граждани и за чужденците, които постоянно пребивават в Дания или имат разрешение за престой в страната. След влизането си, всички трябва да си направят нов антигенен или PCR тест за Covid-19, дори и да са представили негативен тест при влизане в страната. Всички те също трябва да се самоизолират за период от 10 дни, дори и резултатите от тестовете им да са негативни. При негативен PCR тест, направен не по-рано от четвъртия ден след влизането в Дания, карантината може да бъде прекратена.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството ни в Дания на телефон: +45 39 64 24 84; +45 39 63 38 72 и  дежурен телефон при спешни случаи в извънработно време: +45 41 276251, или на e-mail: Embassy.Copenhagen@mfa.bg

Австрия ще изисква от българските граждани PCR или антигенен тест за коронавирус при влизане в страната, считано от 10 февруари. Гражданите на България, както и всички останали, които пристигат от държави (за които важи предупреждение за пътуване поради пандемията), следва да представят на границата отрицателен резултат от PCR или антигенен тест, не по-стар от 72 ч.

Ако такива тестове липсват, лицата са задължени до 24 ч. да си направят в Австрия PCR или антигенен тест. Срокът на карантината от 10 дни остава, но с възможност за съкращаване след извършване на втори тест (PCR или антигенен) след 5-ия ден от влизането в страната.

Чехия въведе нова система за определяне на рисковите държави за заразяване с Covid-19, както и нови правила за пътниците, пристигащите от тези държави.
От 5 февруари 2021 г., гражданите на България следва предварително да попълнят и изпратят електронен формуляр (Public Health Passenger Locator Form), както и да представят при влизането си в страната антигенен или PCR тест за Covid-19, направен не повече от 48 часа преди пристигането им. В допълнение, 5 дни след влизането на територията на Чешката република, те следва да направят отново PCR тест и да го представят на местната хигиенно-епидемична служба, като до тогава са длъжни да се самоизолират. 10 дни след пристигането си те са длъжни, също така, да носят хирургична или предпазна маска стандарт FFP2.
Остава да важи правилото, че пътуванията до Чешката република са възможни само в неотложни случаи, като вече разрешеният престой при такива пътувания е до 12 часа.

Швеция въведе изискване за представяне на отрицателен резултат от тест за текуща инфекция от Covid-19, направен до 48 часа преди влизането в страната. Правило се прилага за всички чужди граждани. Изключения се правят за лица под 18 години или със статут на постоянно пребиваване в Швеция, заетите в транспортния сектор, спортни състезатели и сезонни работници. Местните власти уточниха, че ще признават резултати от три вида тестове - PCR, бързи антигенни тестове, както и LAMP тестове, предаде българското Външно министерство.​

Шведските власти въвеждат и временна забрана за влизане в Швеция на пътници от Дания, Норвегия и Великобритания до 31 март 2021 г. Забраната за влизане в Швеция от Дания, Норвегия и Великобритания не се отнася за шведските граждани, живеещите и работещи в Швеция чужди граждани, работниците и служителите в транспортния сектор, както и за гражданите, които могат да докажат неотложна основателна семейна причина за посещението си в Швеция.

Франция вече изисква PCR тест и при транзитно преминаване през страната. Тестът се изисква за всички лица над 11-годишна възраст и трябва да е направенв рамките на 72 часа преди пътуването, независимо дали то се осъществява по суша или със самолет. При пътуване с прекачване срокът от 72 часа се изчислява от отпътуването на първия полет.

Изключение от изискването за представянето на PCR тест има за транспортните работници, за пограничните работници, както и за жителите на пограничните райони в радиус от 30 км. около дома им.

Швейцария въвежда нови мерки за влизане на територията си, считано от 08.02.2021 г. Независимо от гражданство, транспортно средство и от къде пристигат, всички пътуващи  следва да представят отрицателен PCR тест, направен до 72 ч. преди влизане в страната.

При липса на отрицателен тест, гражданите подлежат глоба от 200 шв. франка, а пътуващите със самолет няма да бъдат допускани до борда. Освен това лицата, които пристигат на границата без отрицателен PCR тест ще бъдат задължени веднага да се обърнат към местните власти за тестване.
Също така, независимо от транспортното средство, с което пътуват, лицата следва да попълнят предварителен електронен формуляр или такъв на хартиен носител на швейцарските гранични пунктове.

Грузия възобнови достъпа до територията си по въздух за българските граждани. Те могат да влизат в страната по въздух след представяне на удостоверение за негативен PCR тест, направен през последните 72 часа преди пристигането им. На третия ден от престоя си в Грузия, лицата следва да повторят своя PCR тест. При отрицателен резултат те няма да бъдат поставяни под карантина, или самоизолация.

Влизането в Грузия по въздух за гражданите на ЕС се разрешава след попълване и изпращане на формуляр, чрез който ясно се обозначава хронологията на осъществените в последните 14 дни пътувания, адрес на пребиваване в Грузия, както и данни за контакт. Гражданите, които са преминали пълна процедура на ваксинация срещу Covid-19 и представят нужното за това удостоверение, могат да влизат на територията на Грузия съвсем свободно.

Валидно към момента остава ограничението за лица, пътували до Обединеното кралство през последните 14 дни, които подлежат на карантина за период от 12 дни.

Япония включи България в списъка с държави с потвърдени случаи на новата (британска) мутация на коронавируса. Влизащите в страната български граждани вече подлежат на задължително първоначално карантиниране в специализираните места, определени от карантинните власти, а не както досега в домашни условия. На третия ден от престоя си, те преминават през тест за коронавирус и при получен отрицателен резултат, получават разрешение да напуснат специализираното място за настаняване и да изкарат оставащите дни от задължителната 14-дневна карантина в домашни условия.

Остава изискването за представяне на отрицателен PCR тест при влизане в Япония, направен 72 часа преди отпътуването. Лицата се подлагат и на задължителен PCR тест на самото летище при пристигането си в страната. Пътуващите попълват и декларация, че ще спазват 14-дневната карантина, ще се въздържат от ползването на обществен транспорт по време на карантината и (при необходимост) ще споделят информация за всяка промяна на своето местонахождение по време на карантинния период.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35

България днес - 3 юли 2024 г.

Българите в Албания – централна тема в "България днес" на 3 юли. Повод са резултатите от преброяването на населението в Балканската държава, според които над 7 хиляди души са се определили като етнически българи. Реално ли е това..

публикувано на 03.07.24 в 19:00

Климатичните промени носят по-големи разходи и риск от бедност за много българи

Населението на България, и най-вече хората с нисък социално-икономически статус, са сред най-уязвимите групи в ЕС по отношение на промените в климата. Причините за това са няколко. Страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в ЕС –..

публикувано на 03.07.24 в 10:45