Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любовта като място за отдих, надежда и мироглед

Снимка: destinationdryanovo

Любовта е вродено чувство – като да си гладен, или да ти се пие вода…. Разумните граници (в любовта) са различни във всяка епоха, както и нормите в етиката и естетиката“ – казва възрастен столичанин в анкетата на Луиза Лазарова, запазена в колекцията от материали на Радио България. И на прага на един различен Св. Валентин тази година става все по-ясно колко важно е да „храним“ и пазим любовта си. Един към друг, към себе си, към света около нас. Близостта, топлата прегръдка, ръкостискането, целувката – това са все неща, които светът ни отне през 2020 година в името на живота или всъщност ни припомни истинското им значение, ценността им.

И ако вие сте от тези, които предпочитат емоцията, заключена в спомен, а не в плюшено мече или бонбони, ще ви припомним едно от най-романтичните кътчета в страната ни – „Пейката на любовта“ край Дряново. Посетилите разказват, че мястото е неповторимо, защото те потапя в красотата на една безкрайна гора, която през лятото прилича на дълбоко „зелено море“, а в него като на длан се вижда Дряновският манастир, железопътната линия и живописният каньон на р. Дряновска.

„Пейката на любовта“ е свидетел на много прегръдки и близост между хората, между човека и природата. Не липсват и предложения за брак на това място. Общината е поставила указателни табели как да стигнете до „Пейката на любовта“, а в книгата за впечатление от мястото свои послания са написали посетители от Франция, Латвия, Русия дори Кения. Поседнете и вие на това приказно кътче – там ви води материалът „Пейката на любовта“ край Дряново – място за споделени чувства сред природата, от колекцията на Радио България.

Редактор: Весела Кръстева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50