Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанско кино за ценители

Снимка: Институт Сервантес

Дни след като отбеляза 15 години от началото на присъствието си в България, Институт Сервантес прави подарък на любителите на седмото изкуство у нас. От 12 февруари стартира нова онлайн кинопоредица, посветена на испанската актриса Анхела Молина. Тази забележителна актриса от испанската кинематография ще бъде отличена за невероятната си кариера с Почетна награда Гоя по време на церемонията на тазгодишните награди. Анхела Молина има зад гърба си почти сто филма, дело на някои от най-големите испански режисьори. Кариерата ѝ е белязана от участието ѝ в множество международни продукции, от които най-решаваща роля изиграва работата ѝ с Бунюел. 

Начало на филмовия маратон ще постави „Сабина“ (1979), който потапя зрителя в мистериозен свят, обгърнат от легенди и митове. След това идва ред на „Половината небе“ (1986) – разказ за една жена, която се справя сама с предизвикателствата на живота. „В любовта e така“ (1989) е последното заглавие от кинопоредицата. Филмът възражда традиционната испанска песен (копла) като представя случващото се на музикалната сцена и задкулисната действителност.

Филмите ще бъдат със свободен достъп и със субтитри на български език.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Монаси от манастир в Дхамаршала, Индия

Монаси от Тибет представят в Бургас хималайската култура

Монасиот Тибет пристигат на 6 юли в Бургас. Делегацията от Фондация за хималайска култура включва Лобсанг Фънтсок – председател, трима монаси, близки до Далай Лама, десет автентични танцьори, които съчетават в движенията си музика, колорит и..

публикувано на 06.07.24 в 09:15

Елина Кешишева с изложба за силата на оцелелите от домашно насилие българки

Над 20 жени са убити от своя партньор или друг близък до тях мъж в България през миналата година, а регистрираните случаи на домашно насилие за 2023 година са близо 1400. Според сайта "Спасена" за първите шест месеца на 2024 г. най-малко десет са..

публикувано на 04.07.24 в 11:05

Късносредновековно българско облекло и въоръжение показват в крепостта "Баба Вида"

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" - така се нарича новата постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин. Тя запознава посетителите с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие по българските земи - от..

публикувано на 04.07.24 в 08:10