Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страхът за оцеляването ще повлияе сериозно върху вота на избирателите

Снимка: архив

Предизборната кампания за предстоящите на 4 април парламентарни избори у нас все още не е започнала, но експертите и политическите наблюдатели, вече правят своите все още твърде условни прогнози. Към момента те са по-скоро за характера на предстоящата кампания, а не толкова за идеите и политиките, които ще защитават отделните политически формации. Причината е проста – все още не е ясен нито обликът на листите, нито пък програмите на кандидатите да бъдат част от 45-то Народното събрание. Наблюдава се необичайна ситуация. Кризата в резултат на пандемията, породи у хората един страх за оцеляване, комбиниран с борба за власт. Това са две чисто човешки, но много мощни залитания, които в по-спокойни времена, успяват да бъдат удържани, но сега са нещо доминиращо, което неминуемо ще продължи още време, прогнозира в интервю за БНР, социалният антрополог Харалан Александров:

„Аз смятам, че българския народ ще постави всички политически играчи в режим на преговори, въпреки критиките и омерзението помежду им – казва той. – Това ще се случи, тъй като много вероятно е парламентът да бъде достатъчно пъстър, с достатъчно представителство на всички гледни точки, настроения, вълнения и визии за бъдещето. Няма по-сигурен начин да се стабилизира едно общество, от това да бъдат представени всички гледни точки. Разбира се, за да се случи това, е необходима зрялост, мъдрост и готовност за приемливи компромиси между политическите играчи.“ 

Въпреки яркото лидерство, което се наблюдава в почти всяка от партиите,  кандидати за следващия парламент, не бива да бъде подценявана и личността на президента, макар той да не е начело на политическа формация.

„Няма никакво съмнение обаче, че той се позиционира като лидер на критичната перспектива към това, което се случва в България – обяснява Харалан Александров. – Има изключително много хора у нас, които болезнено преживяват реалността, не могат да я приемат. Имат усещането, че нашият свят е несъвършен, особено като го сравняват с този на по-развитите общества. Те имат нужда от такова лидерство, което да държи този курс и в този смисъл, президентът се справя отлично.“

Подобна тенденция в обществените нагласи е напълно оправдана след малко повече от десетилетие, в което една от партиите е почти неизменен участник в управлението.

„ГЕРБ изградиха такъв феодален модел от социалистически тип, че се сляха с държавата и не могат да живеят извън властта. Така че те ще направят всичко възможно, чрез окупираните от тях държавни институции, да няма почтени избори“ - коментира политологът Евгений Дайнов пред БНР.

Неприемането на модела, създаден от управляващите, води до това, че техни симпатизанти е възможно да гласуват и против тях, в името на това хегемонията, която имат в някои райони, да бъде прекратена, а Бойко Борисов да бъде спрян – смята Дайнов. Що се отнася до съмненията в честността на вота, той е категоричен, че единственият лек срещу влиянието на корпоративния вот, от който може да се възползва всяка от големите партии в определени региони на България, е максималната мобилизация на избирателите, които да упражнят своето легитимно право на глас.

Съставил: Йоан Колев /по интервюта на Силвия Великова и Петър Волгин, БНР-“Хоризонт“/

Снимки: БГНЕС, личен архив


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30