Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: архив

През изминалите седем дни разпространението на коронавируса наложи промени по отношение на режима на преминаване и престой в редица държави. Вижте:

Словакия въведе задължителна 14 дневна карантина в домашна среда или в специално държавно заведение за всички пристигащи в страната.Най-рано на осмия ден пътуващите могат да направят PCR тест, като при отрицателен резултат, карантината се прекратява. Децата под 10-годишна възраст подлежат на тестване само при преценка на личния лекар.

Всички пътуващи за Словакия, са длъжни също така да се регистрират онлайн най-късно при самото влизане на територията страната. При пристигане по въздух следва предварително да попълнят специален електронен формуляр.

От изискването за карантина са освободени пътуващите транзит, шофьорите на тежкотоварни камиони, екипажите на въздухоплавателни, железопътни, средства, кораби, автобусни шофьори и други категории.

Румъния не изисква карантина за влизащите от България. Северната ни съседка актуализира списъка с държави, зони и територии с повишен епидемиологичен риск, чиито граждани ще бъдат поставяни под карантина за срок от 14 дни при пристигане в страната. В списъка фигурират 62 държави, като в него не е включена България.

Португалия въведе задължителен PCR тест за всички пътуващи за страната и попълване на специален формуляр.Независимо от гражданството, пристигащите в континенталната част на Португалия трябва да представят, преди качване на самолета, негативен PCR тест не по-стар от 72 часа. Това изискване не важи деца до 24 месечна възраст.

Гражданите, които пристигат в Португалия с полети от страни-членки на ЕС или от държави от Шенген с над 500 случая на заразени на 100 000 души през последните 14 дни (Чехия, Словения, Испания, Естония и Латвия), освен че трябва да представят отрицателен тест, подлежат и на задължителна 14-дневна карантина. Изключение от карантината се прави само при наложителни пътувания и престой в Португалия не по-дълъг от 48 часа, който да е доказан с билет за обратно връщане.

Кувейт въведе временна забрана за влизане на чужденци до 07.03.2021 г. Изключения се прилагат за дипломати и членове на техните семейства, медицински персонал в държавни болници и домашни помощници в кувейтски семейства.

Обявени са следните допълнения към досегашните карантинни мерки:
От 21.02.2021 г. до 07.03.2021 г. всички лица, пристигащи в Кувейт, подлежат на едноседмична институционална карантина в хотел, който се заплаща лично от пристигащия, а след това и на едноседмична домашна карантина. Тя се контролира стриктно с приложението Shlonik. Чекирането на карантинираните е 4 пъти дневно, като местонахождението се доказва чрез локация и изпращане на снимки. Продължава изискването за отрицателен PCR-тест, направен 72 часа преди влизането в страната.

Израел удължава затварянето на границите си до 6 март. Мярката е във връзка с борбата на правителството с коронавируса. МВнР припомня, че Израел прекрати международните полети на 24 януари и възнамеряваше да ги поднови на 21 февруари, но мярката се удължава с още две седмици. Сухопътните граници също ще останат затворени. В заповедта на местните власти се посочва, че изключение ще се прави при определени случаи.

Канада затегна мерките за влизане в страната по суша и въздух. Властите въведоха задължително представяне на отрицателен резултат от PCR тест за лицата, влизащи на територията на Канада през нейната сухопътна граница от САЩ. Пристигащите със самолет пък трябва да представят отрицателен PCR или LAMP тест преди полета. Считано от 22 февруари те подлежат и на задължителни молекулярни тестове, които ще се извършват преди напускането на летището, на което са кацнали. Лицата ще трябва да изчакват излизането на резултата от теста 3 дни за тяхна сметка в хотел, посочен от канадските власти, преди да изкарат остатъка от задължителната 14-дневна карантина в избрано от тях място.

В края на самоизолацията гражданите ще подлежат на още един молекулярен тест. За хотела ще бъде необходима предварителна резервация, като тя може да бъде направена от 18 февруари 2021 г. за специално определените за целта хотели. Преди влизане в Канада пътниците следва да попълнят и интернет приложението ArriveCanApp.

Сингапур вече изисква PCR тест за всички моряци, слизащи от кораби в страната. Теще трябва да представят позитивен PCR тест, направен в пристанището, където корабът е спирал за последно и да имат отрицателен резултат от него, преди да пристигнат в Сингапур. По информация на Морската и пристанищна администрация на Сингапур (MPA), това ново изискване се прилага за всички заявления, подадени от понеделник, 15 февруари за моряци, които желаят да слязат в Сингапур от техните кораби за смяна на екипажа.

Съставил : Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Столичният зоопарк с ново попълнение от екзотични колобуси

Група изключително красиви и екзотични маймуни – колобуси, е настанена в зоологическата градина на София. Колобусите вече могат да бъдат видени в сградата на втори маймунарник, като за тях са подготвени едни от най-хубавите големи и просторни..

публикувано на 08.06.24 в 14:30
Картината „В заедност приютени“

Българско участие на международна изложба за човешките права и достойнство в Италия

От 8 юни до 9 октомври италианският град Роверето е домакин на международната изложба "Човешките права и достойнство". Тазгодишното 18-то издание на експозицията показва тематични творби на художници от 32 държави, включително и от България...

публикувано на 08.06.24 в 07:30

България ще се рекламира като дестинация за висше образование

България е сред страните в Европа с висок дял на чуждестранните студенти. Към момента делът на чуждестранните студенти у нас е около 8%, което ни нарежда сред първите места в региона, стана ясно от изказване на  министъра на образованието Галин..

публикувано на 08.06.24 в 07:10