Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преодоляването на училищния тормоз – въпрос на ежедневна практика

Снимка: БГНЕС

Последната сряда на месец февруари е известна като Ден на розовата фланелка и насочва общественото внимание към проблема за тормоза в училище. „Тормозът е една от емоционалните прояви в отношенията между учениците, а в училище има още много други отношения, които периодично се открояват - те са между учителите и децата, между родителите и учителите и т.н..“ – разяснява Анет Маринова, училищен психолог с дългогодишна практика. В класовете в столичното 23 СОУ, с които тя работи, днес отново ще стане дума за отношенията между учениците и начините, по които може да се избегне агресията в разрешаването на междуличностните конфликти.

„Темата е важна навсякъде, където има младежи и жива детска среда – казва Анет Маринова. – В отношенията между децата има много чувства и могат да се случват най-различни ситуации, понякога водещи до нараняване на някого или на себе си. Училищният тормоз е една от ключовите теми, когато говорим за средата и психологическия климат в училище. Трябва да се даде шанс на всички за добро развитие и успех в училище, а и извън него. В моето училище още през 2006г. имаше специален проект, по инициатива на УНИЦЕФ и Министерството на образованието, наречен „Училището - сигурна среда“. Работихме две години много структурирано и целенасочено, а не като кампания. Защото темата е важна и не е по силите само на училищния психолог или съветник, тя трябва да се възприеме от всички.”

Анет Маринова
В тази връзка от помощ биха били програми, които да ангажират училищната институция по отношение на психичното здраве на подрастващите. „Те ще обединят всички дейности, практики и инициативи, така че училищните психолози да не се чувстват като самотни войни на тази арена“ – казва Анет Маринова.

„По отношение на образователните политики има нужда да се направи следваща стъпка, която да не е тясно фокусирана само върху тормоза в училище, а да е свързана и с национални учебни програми, насочени към психичното здраве на децата. Целта е в образователната програма да се заложи по-широко поле за развитие у децата на социални умения, познаване на емоциите, сътрудничество с учителите и родителите, изграждане на добри връзки помежду им. Също и постигане на по-добра координация между училището и семейството. Важно е въвеждането вътре в училище на политики по подкрепа. Живеем в ново, динамично време, тревогите ни и чувството за несигурност са повече, въпросите на децата са повече, затова трябва да можем да работим по-интегрирано с всички и всичко, което ги вълнува.”


Трудните ситуации от ежедневието ни се отразяват различно на децата и подрастващите. Психолози определят агресията като „несправяне със ситуацията, по ниска самооценка на детето”. Тя може да се намали чрез изява на силните страни на детето, казва Георги Иванов, главен експерт в Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Когато дете се чувства жертва на тормоз, то може да се обърне за съдействие към експертите на Агенцията чрез денонощната национална телефонна линия - 116111. Сигнали за агресия спрямо деца могат да се подават също чрез сайта ДАЗД, в централата ѝ в София и в регионалните структури в Бургас, Враца, Пловдив, Варна и Русе. Практиката показва, че най-често обажданията на децата са свързани с проява на агресия спрямо тях и кибер тормоз. „Важното е като възрастни да имаме добронамерен подход към децата”, казва Георги Иванов пред БНР-Радио София. И съветва вместо да питаме „защо”, да зададем въпроса „какво е твоето участие”, „това случва ли се вкъщи”.

„Позтивното отношение към децата винаги води до позитивен резултат. Каквото децата видят в семейството, в училище, в средата, това им става като модел. И колкото е по-добра връзката между училище, родители и деца, толкова детето по-плавно преминава към зряла личност с адекватни на ситуацията реакции”, категоричен е експертът в ДАЗД.

Снимки: БГНЕС, Facebook /Анет Маринова, nmd.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30