Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Копривщица – архитектурно бижу, пропито с история

Снимка: БГНЕС

Малък китен град, притихнал сред извивките на Средна гора, Копривщица посреща туристите със своите калдъръмени улички и възрожденски къщи, боядисани в ярки цветове, които надничат зад високите каменни дувари и нашепват историите на някогашните им стопани. Това е един от малкото български градове, съхранени в автентичния им вид отпреди Освобождението. Причината е, че за разлика от повечето населени места у нас, бунтовна Копривщица не е била опожарена по време на Априлското въстание. Когато турците нападат града и заплашват да го изпепелят и да избият до крак населението, копривщенските големци събират пари и откупуват живота на жителите му.

Днес се гордеем с това българско архитектурно бижу, пропито с история и легенди. Копривщица пренася съвременниците ни в славната епоха на национално-революционните борби за Освобождение от османско подтисничество. Градът е родното място на цяла плеяда български революционери, общественици и интелектуалци, а къщите им са реставрирани и превърнати в музеи, които всяка година посрещат десетки хиляди българи, дошли да отдадат почит на тяхното дело.

Първата спирка на всеки любознателен пътешественик е Туристическият информационен център и разположената в близост т.нар. Купчийница. Оттук можете да си купите обиколен билет за основните музеи в града и да се изгубите в миналото.

Още за превратната история на Копривщица, превърнал се в неотменна част от туристическата мозайка на България, вижте в материала Копривщица – град-музей, в който героите и историята оживяват от колекцията на Радио България.

Съставил : Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Навършиха се 100 години от освещаването на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"

Точно преди 100 години, на 12 септември 1924г. започва освещаването на храм-паметника "Св. Александър Невски" , построен "в знак на признателност към руския народ за Освобождението на България от османско иго през 1878 г.", по идея на българския..

публикувано на 12.09.24 в 11:57
Паметникът на Съединението в Пловдив

Съединението е в грижата за ближния и общите каузи

В съзнанието на българите, които пазят и почитат паметта на предците си, датата 6 септември е символ на обединението на изстрадалия ни народ, съхранил вярата и идентичността си през петвековния османски гнет. След Освобождението в края на..

публикувано на 06.09.24 в 06:15

Пафтите – вселена от знаци

Изложбата "Пафтите – вселена от знаци" на Регионалния исторически музей в Русе гостува на Бургас до края на октомври. В експозицията в Етнографския музей на ул. "Славянска" 69, могат да бъдат видени над тридесет образци на ювелирното изкуство...

обновено на 24.07.24 в 15:56