Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермерските пазари – популярни, но трябва регламент

Снимка: БНР - архив

Хората, които се хранят с чиста и свежа храна, често пазаруват от т.нар. фермерски пазари. На тях производителите излагат своите плодове и зеленчуци, мед, млечни продукти, сладка, консерви, вино. И макар да съществуват вече няколко години, тържищата едва сега има вероятност да получат регламентация на дейността си.

Два проектодокумента – Правилник за ползване на фермерските пазари и Наръчник за мерките за безопасност на предлаганите храни в къщи за гости, целят изсветляване на пазара за домашни и фермерски храни. В тях за първи път се въвеждат официални определения за фермерски пазар, местна храна, фермерска храна и занаятчийска храна.



Правилникът за ползване на фермерските пазари организира дейността им чрез правила за предлаганите храни, хигиената на терена, ползваното на оборудване, както и за хората, ангажирани с продажбите.


„Ние организираме фермерски пазари вече осем години и това, от което страдаме през целия период е, че няма мерки за безопасност на храните, уеднаквяващи стандартите – подчертава Гергана Кабаиванова от Фондация „LocalFood“, един от авторите на проектодокументите. – За съжаление, досега буквално сме били ощетявани от Агенцията по храните с необосновани забрани по отношение на контрола на храните. Затова и искаме да се отличим от инцидентно организираните мероприятия, при които граждани разпъват нелицеприятни масички и върху тях продават псевдо домашни храни без всякакъв контрол. Целта на този правилник е да разграничи фермерските пазари, подхождащи професионално и осъществяващи стриктен контрол за безопасност на храните, от нерегламентираните.“



В правилника се предлага да бъде въведена мярка за организирането на събития с благотворителен, образователен и демонстрационен характер, на които да може да се предлага домашно приготвена храна. При нея се поставя „предел“ между домашното и професионалното приготвяне на храни.

„Наръчникът представлява опростена процедура за регистрация на домашни кухни в къщите за гости – обяснява същността на втория предложен документ Гергана Кабаиванова. – Правилата ще позволят на стопаните да предлагат домашно приготвена храна не само на хората, които нощуват при тях, но и на ресторантски принцип на всеки свой гост. Освен това ще могат да продават до крайни клиенти чрез онлайн магазини, както и на местни фермерски пазари.“

Проверка в 20 къщи за гости показва, че стопаните не осъзнават какво би могло да се подобри, ако регистрират кухни, в които да предлагат храна на всякакви гости. Затова и приемането на правилника е само първата стъпка. „След като имаме одобрената юридическа основа, ще започнем да регистрираме първите пилотни кухни в къщи за гости, за да покажем как може да се развие селският туризъм чрез предлагането на домашни храни и това да е полезно за цялото село“, казва още Гергана Кабаиванова.

Двата проектодокумента са внесени в Националния съвет по храните още през ноември м.г. Предстои експертен съвет да ги разгледа и евентуално да ги одобри.

Редактор: Диана Цанкова /по интервю на Айше Лятиф, БНР-Шумен/                                                                                                                                                         



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

1800 българи извървяха 120 км по пътя на Ботевата чета от Дунав до връх Околчица

В различни градове на страната с военни ритуали, поднасяне на венци и други прояви българите почетоха паметта на поета-революционер Христо Ботев и други герои, загинали за свободата на България. Беше обявен успешният край на 76-ото издание на Националния..

публикувано на 02.06.24 в 13:24
Президентът връчва Почетния знак на сестри Колев

Сестри Колев - носителки на "Златен клоун" от Монте Карло, бяха отличени и от президента

В София се проведе 13-ото издание на спектакъла "Нощ на звездите", организиран от Фондация "Енчо Керязов" и посветен на талантливите деца на България. По време на събитието бяха връчени годишните награди в областите "Спорт", "Образование" и "Изкуство", а..

публикувано на 02.06.24 в 10:57
Урсула фон дер Лайен

Урсула фон дер Лайен се среща с жителите на Пловдив

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен днес ще бъде на посещение в Пловдив. Визитата е  част от обиколките в страните членки на ЕС, които правят водещите кандидати за следващ председател на Европейската комисия. Предвижда се Урсула..

публикувано на 02.06.24 в 09:21