Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Буковец – между грижата за децата и препитанието на възрастните

Снимка: Радио Видин

Посоките на делника ни отвеждат в село Буковец в северозападната част на страната ни – един от най-обезлюдените и икономически изостанали региони на България, а и в Европа. Селото се намира на 15 км. югозападно от областния град Видин. Оттам преминава река Войнишка, а река Дунав е само на 9 км, което прави това място подходящо за любителите на риболова. Туризмът обаче не е основен поминък за хората тук.

В Буковец живеят около 770 души, а 650 са с постоянен адрес там. Основен проблем за местните е остарялата водопроводна мрежа, както и неасфалтираните улици, което създава допълнителни несгоди след всеки проливен дъжд. „За да искаме да ни подменят водопроводната мрежа, трябва да имаме не по-малко от 2 хил. жители, но ще настояваме за подмяна на старите тръби“ – каза кметът на селото Венцислав Кирилов в ефира на регионалната програма БНР-Видин. Това е задачата пред него – да подобри живота на хората и да не бъде обезлюдено селото, както става често с малките населени места у нас. Надява се селото да бъде включено в проекта „Нашият Видин по-красив от всякога“ и да бъдат асфалтирани и да се баластрират улиците.



„Следващ приоритет е доставката на контейнери за смет, които към настоящия момент са недостатъчни. Наред с това съм направил искане да ни предоставят контейнери за разделно събиране на отпадъци. Имаме 4 магазина на територията на селото и те генерират достатъчно количество пластмаси, стъкло, хартия. Кандидатствал съм и по програма за изграждане на нови детски площадки.“



Кътове за спорт на открито в Буковец има, детската площадка също се поддържа в добро състояние. Селото е живо и има около 60 деца. 15 от тях посещават местната детска градина, която е голяма грижа за кмета Венцислав Кирилов:

„Проблем има със сградата, защото е строена през 1940 г. и спешно се нуждае от ремонт. Дограмата е стара, но най-сериозен проблем е покривът, който тече, а селото няма средства за ремонт. Ще търсим спонсори, защото ще е скъпо. Намерението беше да преместим градината в бившето училище в селото, но и то вече е в много лошо състояние. Децата в училищна възраст пътуват с два автобуса до Видин. Заради извънредното положение сега са намалени и автобусните линии, които свързват Буковец със съседни населени места. А основно те обслужват учениците и работниците.“



Пандемичната обстановка се отразява и върху работата на местното читалище. Въпреки това, благодарения на усилията на секретаря Вероника Атанасова, дейността не е замряла, а даже е повече. В помощ на учениците в читалището е осигурено безплатно ползване на образователния сайт „Уча се“. Още миналата учебна година от читалищния фонд са дарени 4 компютъра, 3 таблета и един смартфон за децата в Буковец, които нямат възможност да си купят необходимата за дистанционна работа техника. Книжният фонд е богат, а има и нови дарения за библиотеката.

Въпреки, че в Буковец две трети от населението са над 70 годишна възраст, има и млади семейства. „Проблем за тях е намирането на работа, някои са наети в областния град, а други работят в чужбина“ – казва Венцислав Кирилов:



„За съжаление няма производствени предприятия, където да се реализират местните хора. Около 50-60 човека са в Англия на работа, други са в Италия, Испания. Тук има земеделски производители, има 60 дка ябълкова градина, където се наемат сезонни работници. В съседство има и лозови масиви, които също осигуряват сезонна работа“ – описва възможностите кметът.

В центъра на селото се издига монумент от гранит и варовик в памет на падналите във Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни.



Предстои облагородяване на района по повод 100-годишнината от откриването на паметника на 8 юли 1921 г.

Цялото интервю чуйте ТУК:


Съставил: Гергана Манчева /по интервю на Недка Лилкова, БНР-Видин/



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откритие край Самоводене насочва към мястото на Търновската Света гора

Археолози откриха църква, част от манастира на свети Теодосий Търновски, край великотърновското с. Самоводене. Експедицията е ръководена от археолозите от Регионалния исторически музей-Велико Търново проф. Хитко Вачев и Илиян Петракиев. По своята..

публикувано на 18.09.24 в 13:51

След циклона "Борис" призоваха крайречните общини да се готвят за голяма вълна

Трябва да се действа превантивно и да се провери готовността за посрещане на бедствия. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание.  "Европейският циклон, за наше щастие, подминава България към момента,..

публикувано на 18.09.24 в 11:57
Гордана Силяновска и Румен Радев

Македонският външен министър е отказал среща с българския си колега в София

Посещението на македонският президент Гордана Силяновска е по повод културно събитие - гостуване на Националната опера и балет на Северна Македония в София и няма характер на държавно, официално или работно посещение. "В такива случаи протоколната..

публикувано на 18.09.24 в 10:16