Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избраха 17-годишен бг-математик за участие в изследователска школа в САЩ

Ангел Райчев от София впечати журито със собствена теорема

Снимка: facebook.com/125sou

Ангел Райчев, ученик в столичното 125 Средно училище „Боян Пенев“ защити своя теорема, с което беше избран от Института по математика и информатика към БАН за участие в престижната лятна изследователска школа за ученици в САЩ (RSI).

Ангел Райчев е впечатлил журито от БАН с проекта „L-полимино“. Самият той признава, че винаги е харесвал повече цифрите отколкото буквите, а сериозно с математика се занимава от трети клас. 

Квотата за участници от България в лятната изследователска школа за ученици в САЩ е само за двама – един по математика и един по информатика, а кандидатите и тази година са били десетки. Обучението на изявени математици от цял свят, които ще работят по проекти под ръководството на известни учени, ще се състои през лятото в Бостън и ще продължи шест седмици.

Снимка: www.facebook.com/125sou

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 20

В брой 20 на предаването слушайте : За работата на Центъра за славянски езици и култури Лисабонския университет и българския лекторат в най-голямото висше училище в Португалия – разговор с проф. Георги Христовски и ас. Ана Карина..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

До 15 октомври “България Еър” спря полетите до Израел

Поради официална препоръка на Европейската комисия и Асоциацията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA), “България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври включително, съобщи на своята интернет страница националният..

публикувано на 03.10.24 в 10:41

Изложба в София по случай 130-ата годишнина от рождението на цар Борис ІІІ

Националният исторически музей отбелязва 130-ата годишнина от рождението на цар Борис ІІІ с експозицията "Цар Борис ІІІ. Личност и държавник". Вцентралното фоайе на музея в хронологичен ред са представени значими за българската история..

публикувано на 03.10.24 в 08:00