Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден брой българи са поискали да гласуват в чужбина

Дори и да не сте подали заявление, можете да упражните правото си на глас в изборния ден

Снимка: Централна избирателна комисия

87 216 български граждани са подали предварителни заявления до 9 март, че желаят да гласуват в чужбина. Това е почти двойно повече от последните парламентарни избори през 2017 г., когато подадените заявления са били 45 071.

На сайта на Централната избирателна комисия се вижда, че най-много са заявленията в Турция – 20 854. Там ще може да се гласува в 35 секции. 16 159 са българите поискали да гласуват във Великобритания, но тъй като Обединеното кралство е страна извън ЕС, там също ще има до 35 секции. В Германия подадените заявки са 13 493. Следващите по брой заявления страни са Испания - 7743, САЩ - 5030, Италия - 2719, Австрия  - 2114, Нидерландия - 2025, Франция - 1949 и Гърция - 1941.

Важно е да отбележим, че подадените в консулските служби или в посолствата заявления служат за локализиране и впоследствие избор на населените места, в които ще бъдат открити секции. Дори и да не сте подали предварителна декларация, можете да упражните правото си на глас на 4 април.

“Всички въпроси, свързани с избиране на населените места, в които ще се откриват секции, ще бъдат решени на 12-13 март. И оценката като цяло принадлежи на Министерството на външните работи, което има достатъчна ориентация къде са общностите, колко са, какви са и каква е възможната логистика, тъй като в тези секции трябва да бъдат доставени достатъчен брой бюлетини, както и останалите материали, необходими за изборния ден“, коментира пред БНР Димитър Димитров, говорител на ЦИК.

В момента, в който има открита изборна секция в чужбина, всеки български гражданин зад граница има свободното право да я посети и да попълни декларация – образец 17, която ще му бъде дадена от секционната комисия, след което да упражни правото си на глас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Михаела Аройо

Фотографът Михаела Аройо: Важно е да познаваме историята на бесарабските българи

Михаела Аройо е професионален фотограф от Варна и няма роднини или близки, които са бесарабски българи. Въпреки това, през 2019-а, впечатлена от едно свое пътуване на младежки фестивал в молдовско село, тя решава да се посвети сериозно на изследването..

публикувано на 25.09.24 в 10:50

Три български формации ще танцуват в Международната седмица на културата в Тюбинген

Фолклорният танцов клуб “Жарава” към българското училище “Родна Реч” в Тюбинген и народният хор “Искрици” ще участват в Международната седмица на културата в германския град, съобщиха от учебното заведение. В събитието, което ще се проведе на 28..

публикувано на 24.09.24 в 13:16
Среща между служебния външен министър Иван Кондов и вицепремиера на Молдова и външен министър Михай Попшой

Българската общност в Молдова е градивен елемент в двустранните отношения

В Ню Йорк на 79-та сесия на Общото събрание на ООН служебният външен министър Иван Кондов разговаря със своя колега от Молдова Михай Попшой, който е и вицепремиер на страната. „Голямата българска общност в Молдова е ключов градивен елемент на нашите..

публикувано на 23.09.24 в 12:37