Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник на ирландската култура ще отбележи Деня на Св. Патрик у нас

Снимка: НДК

За поредна година в България ще бъде отбелязан един обичан и от българите ирландски празник. Става дума за Деня на Свети Патрик – християнски мисионер и покровител на Ирландия. По този повод посолството на Ирландия у нас, с подкрепата на Столична община, организира „Празник на ирландската култура“. Той ще бъде открит на 17 март със специална изложба на Моста на влюбените в София. Експозицията представя многопластовото културно богатство на страната чрез 40 фотографии, илюстриращи литературното, музикалното, филмовото и архитектурно й наследство.

Докато се разхождат по Моста на влюбените, столичани ще могат да се запознаят с някои от най-емблематичните сгради в Ирландия от праисторията до наши дни, да научат повече за ирландските и международните филми, заснети в страната и да видят как изглеждат традиционните ирландски музикални инструменти. В изложбата са представени не само известни ирландски писатели, но и български преводачи, които са направили произведенията им достъпни за българските читатели.



За да превърнат Деня на Св. Патрик в колоритно изживяване, организаторите са предвидили зрелищна атракция.  На 17 март няколко сгради в София, Трявна, Видин, Русе и Велико Търново ще грейнат в зелени светлини. Инициативата е част от глобалната кампания на Ирландия за осветяване на световни забележителности в зелено по повод Деня на Св. Патрик, която през 2021 става на 11 години. До момента над 450 сгради са осветявани в зелено по цял свят.

Тази година България и Ирландия ще отбележат 31 години от установяването на дипломатически отношения между двете държави (11 юли 1990 г.). Интервю с ирландския посланик Мартина Фийни можете да чуете на 17 март,  на страницата на Радио България на английски език.

Съставил: Венета Николова

Снимки: НДК, Столична библиотека

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Атина ще покажат "Неразказаните истории на българите"

Изложба "Неразказаните истории на българите" ще бъде открита на 17 май, петък, от 18:30 часа в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина. Експозицията ще бъде представена от Център "Иван Селимински", Европейския..

публикувано на 12.05.24 в 07:15

Майски празнични четения организират българи в Сиатъл

Реална среща поставя началото на виртуалния Литературен фестивал "Майски празнични четения", който от 2020 година насам организира Обществото за поезия и литературна проза "Глаголницата" при Българския център за култура и наследство в Сиатъл...

публикувано на 11.05.24 в 08:10
Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29