Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С какво ще запомним 44-ото Народно събрание

Снимка: БГНЕС

С днешното си заседание 44-ото Народно събрание приключва своята работа. То влиза в историята с това, че се премести в нова сграда, стана първото от 2009 г., изкарало пълния си 4-годишен мандат, ограничи непосредствения достъп на журналистите до депутатите. В него са приети 497 закона и са внесени 829 законопроекта.  Натрупаните „неизвинени отсъствия" на депутатите от заседания са 5163. Към премиера Бойко Борисов са зададени 43 въпроса, той е отговорил на 14 от тях – на 9 писмено и на 5 устно в зала, предаде репортерът ни Даниел Инков.

39% от проектите са предложени от правителството, а от депутатите, въпреки че разполагат с по-малък експертен ресурс, – 61%. Оттук качеството на законопроектите пада. Продължава тенденцията, започнала от 2001 г., през преходни заключителни разпоредби да се внасят промени в други закони. Ако в 43-то Народно събрание такива са били 35% от промените, то в 44-то те са вече 37%. Това каза пред БНР преподавателят по конституционно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. Наталия Киселова. 

Темата, по която са внасяни най-много законопроекти, е правосъдието. Следват финанси, социална политика и икономика, което се обяснява и с пандемията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предводител на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28