Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво мотивира българите в Чикаго да гласуват?

Една е избирателната секция в града с най-много българи в Америка

Генералното консулство на България в Чикаго
Снимка: mfa

Заявленията за участие в предстоящите парламентарни избори, постъпили от САЩ в Централната избирателна комисия са 5030. В страната ще бъдат открити 35 избирателни секции, т.е. максималният брой който може да бъде открит в държави извън ЕС, съобразно българското изборно законодателство. Чикаго е мястото с най-голямо присъствие на българи в Америка. Там секцията ще бъде една, в Генералното консулство, на адрес: 737 N, Michiganave., Suit 2105, Chicago, Il 60611.

Но освен в самия град, ще има още четири изборни секции в предградията, на следните адреси:

-1431 Lee St., Des Plaines, IL

-16. 832 Lee St., Des Plaines, IL

- 415 W. Golf Rd. #7, Arlington Heights, IL

- Bulgarica Center, 1120 Elmhurst Rd., Countryside Ct., Mount Prospect, IL

„При нас няма проблеми със секциите“ – казва кореспондентът на БНР в Чикаго Елена Цанева. Самата тя живее в града, но предпочита да отиде в предградията, за да упражни правото си на глас, защото е по-удобно за паркиране.

Елена Цанева потърси отговор на въпроса, какво активира българите в Чикаго и буди желанието им да гласуват. Ето с каква надежда ще пуснат своята бюлетина на 4 април две българки, които от години живеят в Града на ветровете:

„Ще гласувам. Надявам се много българи да излязат да гласуват, а в парламента да влязат хора с образование, с възможности и компетентни, – казва Яна Бъчварова, която от 25 години живее в Америка. – Всяка година си ходя в България, живо се интересувам какво става в моята Родина. Много ме боли когато виждам корупция и мафия на всяко едно ниво. Надявам се хората, които са в чужбина, по-нататък да се върнат и да могат да помогнат на България.“

Сънародничката ни свързва евентуалното си завръщане в Родината с необходимостта от промяна – „да видя, че наистина има почва за кадърни хора и със сигурност бих се върнала. Защото там са ми близките, там съм израстнала и със сигурност бих се върнала, ако видя, че България върви в правилната посока и че нещата се променят.“

Симона Шкьопу също е от хората, за които не е безразлична съдбата на Родината. Много иска да се случи промяната, която много българи по света мечтаят, а в избирателния ден й се иска повече хора и в България, и в Чикаго да гласуват:

 Очаквам тази година да се включат много повече хора, отколкото е било друг път. Макар че имам спомени отпреди 2 гласувания, когато чакахме пред урните часове – споделя надеждите си, свързани с изборния ден българката. – Живея от близо 20 години в чужбина. Не е имало случай, в който да не съм гласувала. Макар че в началото да имах някакви съмнения, защото все пак аз живея тук, а решавам съдбата на моите близки, които са в България.“

Симона Шкьопу е категорична, че сънародниците ни в чужбина трябва да имат свои представители в българския парламент:

Ние сме много свързани с Родината си и правим  много неща за нея. Непрекъснато се връщаме в България и искаме тази връзка, която е между нас и нашето Отечество по никакъв начин да не бъде прекъсната. Освен това мисля, че и хората излезли от България, но запазили връзката си с Родината, имат абсолютна необходимост от човек или хора, които да изразяват интересите им. Затова наистина смятам, че трябва да има представители на живеещите в чужбина българи.“

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На форум във Великобритания български неделни училища обменяха добри практики

Ролята на езика за съхраняване на националното самосъзнание в чужбина, теорията и практиката в урока по български език беше акцент на форум във Великобритания, посветен на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените..

публикувано на 14.05.24 в 16:16

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27