Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Алфа Рисърч": 6 или 7 политически партии влизат в следващия парламент

Снимка: alpharesearch.bg
От 6 до 7 партии могат да минат 4%-та бариера, но нито една политическа сила няма да е близо до парламентарно мнозинство. Това показва проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч", реализирано със собствени средства, в навечерието на парламентарните избори - в периода 27-30 март.

Увеличава се дистанцията между основните политически сили – ГЕРБ и БСП. Спадът при левицата е свързан отчасти с притеснения от гласуването сред по-възрастните й симпатизанти. Близки са позициите между третата и четвъртата политическа сила – "Има такъв народ" и ДПС, и петата и шестата – „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“. По-ниска избирателна активност ще увеличи тежестта на ДПС и „Демократична България“, а на ВМРО ще позволи да мине 4%-та бариера.

Всеки десети от решилите да гласуват има сериозни притеснения заради Covid пандемията, а други 36% - „известни притеснения“.

Според проучването на Алфа Рисърч, реализирано със собствени средства, към момента готовност да отидат до урните изказват 51% от постоянно пребиваващите в България избиратели.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес

Завърши интронизацията на новоизбрания български патриарх – видинският митрополит Даниил. Новият духовен баща беше посрещнат в катедралата “Св. Александър Невски” от миряните с възгласи “Достоен” и аплодисменти. “ Със съзнание за собствено недостойнство..

публикувано на 30.06.24 в 17:36

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05