Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив строят зелен квартал без автомобили

Снимка: архив

Огромно запустяло пространство в центъра на един от жилищните комплекси в Пловдив (ж.к. „Тракия“) ще се превърне в квартал от ново поколение, без автомобили. До края на април се очаква да бъде направена и първата копка. Любопитното е, че в надземната територия на бъдещия „зелен“ квартал няма да бъдат допускани автомобили. 

Живеещите в комплексите и работещите в зоната ще паркират под земята. Зареждането на магазините ще се извършва също през подземната инфраструктура, а връзката между двете нива ще става чрез асансьори и ескалатори. От двете страни на централната улица ще бъдат издигнати магазини, галерии и книжарници. В центъра на квартала е планиран площад с голям амфитеатър за провеждане на концерти и спектакли. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15

И български полицаи ще следят за сигурността на Олимпиадата в Париж

Български полицаи ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август 2024 г. В контекста на подготовката на мащабното събитие..

публикувано на 18.06.24 в 08:05