Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Щъркелите от село Баничан са хит и в мрежата

Снимка: free-webcambg.com

В с. Баничан, Югозападна България, известно и като „селото на щъркелите”, от няколко години имат камера за постоянно наблюдение на едно от многобройните щъркелови гнезда. Идеята е на местното читалище „Изгрев - 1930“ и представителството на Българско дружество за защита на птиците в гр. Гоце Делчев. Камерата е включена постоянно и чрез интернет има възможност да се вижда по всяко време какво се случва в гнездото. 

Целта на наблюдението е образователна – за възпитаване в грижа, отзивчивост и отговорно отношение към заобикалящата ни среда. Проектът е озаглавен: „Културните символи на село Баничан“ и е финансиран от Национален фонд „Култура“ към Министерството на културата. „Искаме да разберем повече за живота на белия щъркел, за да могат подрастващите да наблюдават щъркеловото гнездо и да проследят кога се излюпват яйцата, как се хранят малките щъркелчета и дали наистина белият щъркел е толкова грижовен към своите чеда” – обясняват от местното природозащитно дружество.

Освен камерата, при гнездото има и информационна табела с линк, за да може щъркеловото семейство да се наблюдава от повече хора. ТУК можете да наблюдавате в реално време живота на щъркеловото семейство, а още любопитни подробности за селото и неговите традиции можете да откриете в материала на Радио България „Баничан – селото на духовността, щъркелите и вярата в доброто“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мащабен форум на Google в София

В София днес ще се проведе мащабен форум на технологичния гигант Google, който ще бъде открит от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, съобщиха от Министерството на образованието и науката. За участие в събитието в страната ни..

публикувано на 16.05.24 в 07:10

България днес - 15 май 2024 г.

Физическото и психично здраве на хората през целия им жизнен цикъл, е фокусът на тазгодишната Европейската седмица на общественото здраве. Мотото на инициативата тази година е "Здравето е политически избор" и в "България днес" тръгваме по следите на..

публикувано на 15.05.24 в 19:00
Димитър Главчев

Вдигат заплатите на университетските преподаватели със задна дата

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г. Решението е взето след като преподавателите заплашиха със стачка на..

публикувано на 15.05.24 в 17:35