Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нуждаем се от добра диагностика на българската икономика

Снимка: БГНЕС

„В икономиката имаме инерция в тенденциите. Тя не се поддава толкова лесно и бързо на политически промени“, каза пред БНР бившият вицепремиер проф. Даниела Бобева, икономист и финансист, в отговор на въпрос, дали има опасност за икономиката ни при евентуално провеждане на нови избори. Според нея не е добре в момента целият фокус на управляващите да се прехвърля върху Плана за възстановяване. "Парите от ЕС няма да дойдат тази година, трябва да разчитаме на нашия бюджет", подчерта Бобева и допълни, че най-належащото, е да се направи „хубава диагностика на състоянието на икономиката ни“. 

Сред основните проблеми пред българската икономика тя посочи прогнозирания растеж от 2.5%, много по-нисък от средния за ЕС, и инвестициите – чуждестранни и местни, които намаляват с по 10-20% на тримесечие. „Ако нямаме инвестиции, нямаме икономически растеж“, посочи икономистът. Необходимо е също така шоково намаляване на административната тежест и въвеждане на електронно правителство. „Чакат ни трудни времена на отлагани реформи“, обобщи тя.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънце и дъжд ще се редуват и в сряда

В сряда, 5 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места в Западна и Централна България ще превали. Ще има гръмотевични бури и условия за градушки. Вятърът ще бъде слаб от..

публикувано на 04.06.24 в 20:49

България днес - 4 юни 2024 г.

В „България днес“ на 4 юни се отправяме към Братислава, за да разберем как и ученици, и учители влизат в час в българското средно училище „Христо Ботев“ – едно от двете държавни български училища зад граница. Разговаряме с изпълняващият длъжността..

публикувано на 04.06.24 в 19:00

Първа мисия по въздуха на Центъра за спешна медицинска помощ

След поредица от тренировъчни полети, медицински екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха днес осъществи първата си мисия. Сигналът към Центъра е бил подаден в 7,30 ч., хеликоптерът е излетял половин час по-късно и след спиране за..

публикувано на 04.06.24 в 14:12