Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е напът да се справи с третата вълна, но при някои условия

Два случая на мутация на Covid-19 в Северна България

Разпускането на Националния оперативен щаб е логично, според здравния министър в оставка

Снимка: БГНЕС

“При две жени в Северна България с британския вариант на Covid-19 е установена мутация, която е в началото на спайк протеина, това е протеинът на шипчето”, информира на брифинг на здравните власти проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. “Това е щам под внимание, но не очакваме да доведе до това, което притеснява света – нужда от ваксина или от ново лечение”, каза още той. Извършва се т.нар. секвениране на мутацията в Института по молекулярна биология на БАН. Двете жени са били на домашно лечение и вече са здрави.

Справяме се с третата вълна на Covid-19, взетите мерки бяха навременни, пълноценни и дадоха резултат, обобщи епидемичната картина здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов. “Здравната система издържа въпреки чувствително по-големия натиск”, добави той. По думите му, тенденцията за намаляване на броя на настанените в болница е трайна и ще се усети след няколко седмици. Продължава и броят на излекуваните да надвишава този на новозаразените. Министърът начерта три сценария за постигането на колективен имунитет – най-оптимистичният е това да стане в края на юни, а най-песимистичният – в края на август. Тогава ще можем да си позволим липсата на мерки или минимални ограничения.

Страната ни се нарежда на 11-о място по заболяемост с 570 на 100 хил. души в Европейския съюз и на 2-ро по смъртност с 24 на 100 хил. души, според данните от последните две седмици, съобщи държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. “Епидемичната крива спада вече трета седмица и ако запазим този темп, вървим към приключване на третата вълна”, коментира той. Инспекторът цитира още резултати, според които се наблюдава удвояване на броя на критичните случаи – по-малко заразени на по-ниска възраст, но с по-тежко заболяване и по-висока смъртност.

Разпускането на Националния оперативен щаб със заповед на премиера в оставка Бойко Борисов е “абсолютно логично”, според проф. Костадин Ангелов. Подобна надинституционална структура, която координира държавни органи, е редно да създаде следващия премиер, смята той. Заповедта за разформироването на НОЩ е от 26 февруари, подчерта министърът в оставка. Въпреки че органът вече не съществува, той ще продължи да дава брифинги.

Според председателя на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов най-много хора са имунизирани с препарата на “Пфайзер” – близо 307 хил. дози. Ваксини на “Астра Зенека” са поставени на около 240 хил. души, а на “Модерна” – на около 71 хиляди. До средата на юни очакваме у нас да пристигнат 3,5 млн. дози от ваксината на “Пфайзер”, 450 хил. на “Модерна”, 1 милион на “Астра Зенека” и 500 хиляди на “Янсен”, каза Богдан Кирилов, директор на Агенцията по лекарствата.

Според проф. Костадин Ангелов извънредната епидемична обстановка трябва да бъде удължена още с един месец, но решението ще бъде на следващия кабинет.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жегата продължава, но краткотрайни валежи ще освежат Западна България

В сряда, 26 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и условия за градушки. В планинските райони..

публикувано на 25.06.24 в 19:40

България днес - 25 юни 2024 г.

С полъх на море и бленувана почивка в ритъма на весела мелодия и закачлив текст. Така метафорично може да определим „България днес“ на 25 юни. Между усещането за изтичащ пясък между пръстите със сериозен глас ще поговорим и за връзката между..

публикувано на 25.06.24 в 19:00

Пожарите в страната са близо 200 на денонощие

От началото на месеца произшествията с пожари са почти по 200 на денонощие. По думите на главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", тенденцията на увеличаване на инцидентите..

публикувано на 25.06.24 в 16:22