Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическата игра за съставяне на правителство – с нова завръзка

Снимка: БГНЕС

Нов ход на политическото поле даде тласък за нови теории на вероятностите в политическата игра за съставяне на правителство. Още преди президентът Румен Радев да е обявил кога ще връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство на втората по големина парламентарна сила, от партията „Има такъв народ“ направиха изненадващ ход. Лидерът ѝ Слави Трифонов обяви, че номинират за премиер световната шампионка по шах Антоанета Стефанова, която на свой ред ще върне мандата „ на секундата“.

Трифонов мотивира решението с факта, че “Има такъв народ” няма необходимия брой депутати или партньори, за да състави стабилно правителство. А подкрепата, която би могъл да получи „е от политически субекти, които са вредни, алчни и доказано компрометирани“, затова би довела до зависимост.

Думите на Слави Трифонов предизвикаха мигновена реакция от страна на основния му политически опонент. Като бягство от отговорност и политически страх, ги определиха от средите на ГЕРБ, а лидерът им Бойко Борисов уточни: „Страхливец е този, който със 165 заявили подкрепата си депутати казва, че са му недостатъчни и му трябват 240“. 

Според председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова аргументите на Слави Трифонов, че партията му не среща подкрепа, са нелогични, тъй като парламентарният процес досега е показал пълна подкрепа за „Има такъв народ“. „За мен това е бягане от отговорност, това означава ли нови избори и още над, може би 50 или 60 милиона. По какви изборни правила ще става това?“ – попита Атанасова.

Така, още преди да е връчен вторият проучвателен мандат, погледите се насочиха към третия.

„Желязната политическа логика показва, че трети мандат е възможно да бъде връчен на БСП, а не на някоя друга политическа сила – прогнозира политологът Димитър Ганев пред „24 часа“. – Аргументите са няколко. Първият е, че БСП е третата по големина политическа сила и в този смисъл третият мандат ѝ се полага. Вторият е, че самият Радев ще иска да си гарантира подкрепа на редовите социалисти, а ако не връчи третият мандат на БСП, те ще го питат: „ Това е твоята партия, тази, която те избра за този пост, как така не ѝ връчваш мандат?“. Такъв обрат би направил по-неприятен диалога на Радев с редовите социалисти за президентската кампания през октомври. Третият аргумент е, че Христо Иванов от „Демократична България“ предварително отказа мандат, така че няма логика да го получава. Да се връчва на ДПС би донесло на президента имиджови щети, а „Изправи се! Мутри вън!“ е твърде малка формация, за да съставя правителство.“

Ако президентът връчи мандата на БСП, социалистите ще решат дали да го приемат на Национален съвет на партията. Това коментира пред БНР-„Хоризонт“ депутатът Филип Попов. Той не е учуден от решението на партия „Има такъв народ“ и лидера й Слави Трифонов да върне мандата, тъй като с това, по думите му, показва, че не е способна да управлява.

Депутатът от „Изправи се! Мутри вън!“ Мария Капон определи като „странно“ решението на „Има такъв народ“. Тя изрази скептицизъм към възможността за съставяне на правителство от трета политическа сила: „Въпросът е да видим на кого ще бъде даден третият мандат. Но за мен е доста комично при положение, че е толкова сложно да има правителство на малцинството, това да е правителство на малцинството на малцинството“. 

Шансове за съставяне на кабинет с третия мандат са изключително малки, коментира пред БНР Борислав Сандов, депутат от Зелено движение и „Демократична България“.

„Така че по-вероятната перспектива е за отиване на избори.Те трябва да бъдат възможно най-скоро, за да може да имаме есента някакво стабилно правителство“, подчерта още Сандов и допълни, че сега отговорността на президента Румен Радев е много голяма, още повече, че през есента той също ще прави предизборна кампания.

Кога играта ще премине на следващо ниво, все още не е ясно. Макар и с предизвестено развитие, връчването на втория мандат няма ясен времеви план, заложен в Конституцията. Държавният глава обаче не може да го бави прекалено дълго, тъй като това би предизвикало подозрение у неговите политически опоненти. По думите на Димитър Ганев обаче, правейки няколко дни отсрочка, президентът може да даде шанс Народното събрание да приеме законодателните си инициативи. След което да предприеме поредния си ход в партията политически шах.

Съставил: Елена Каркаланова

Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла неделя, но с превалявания

В неделя ще бъде предимно слънчево, но следобед и вечерта на места главно в планинските и източните райони ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Градушки се очакват в планинските райони на Западна и Централна България. Вятърът временно ще се..

публикувано на 01.06.24 в 18:30
Петър Стоянов (вляво)

Ще бъде непростим грях, ако не внедрим в общобългарската памет спомена за “Белене”

“ В България има още много други лагери и затвори, “Белене” обаче се превърна в синоним на комунистическата репресия и комунистическата жестокост, която в много голяма степен беше безсмислена .” С тези думи президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) се..

публикувано на 01.06.24 в 16:37
Калин Стоянов

Най-много опити за купуване на гласове има в София и Бургас

Сто осемдесет и шест сигнала за купуване на гласове са постъпили до днес в МВР, съобщи служебният вътрешен министър Калин Стоянов. От образуваните 74 досъдебни производства става ясно, че най-много опити за изборни злоупотреби са регистрирани в..

публикувано на 01.06.24 в 15:44