Светлата седмица започва днес. Дните след Възкресението носят просветление и надежда за вечен живот. Църквата прославя светите апостоли и Света Богородица, а в домовете ни е време за празнуване. Народът ни нарича тази седмица „празна“, защото традицията повелява да не се подхваща никаква работа.
В днешния Светъл понеделник еуфорията от празника, насладата от козунаците и пъстрите яйца изпълват всеки български дом, особено където има деца. В някои краища на България денят след Великден се нарича още и „разметен“ понеделник. Названието произтича от запазената в Габровския и Казанлъшкия край традиция за размятване на шарени яйца. Ритуалът е за плодородие на земята и предпазване на реколтата от градушка. Затова младите от населеното място излизат на поляна, разделят се на две групи и търкалят помежду си червени яйца.
Домът, семейството, а после училището и читалището са местата, където се съхраняват традициите. Прави впечатление, че все повече хора си дават сметка за ролята на обичаите и фолклора в общуването с децата и тяхното възпитание. „Нито пандемията, нито каквито и да са политически злободневни теми, не могат да попречат на човешкия ни стремеж да запазим българското и да имаме надежда за утре“ – казва Пеньо Иванов, известен с това, че повече от 10 години организира кулинарни фестивали „Пъстра трапеза“ в десетки села и градове, а покрай тях и конкурс за детска рисунка и литературна творба на тема „Рецептите на баба“.
„Всеки българин е пазител на традициите. Така е било, традициите се предават в семейството и са помогнали да се запазим като народ векове наред“ – казва Пеньо Иванов. И определя тазгодишното издание на конкурса като „чудо“, заради стотиците детски писма пристигнали от цяла България:
„Благодарни сме за организацията, която създадоха по места много общини, училища, читалища, детски градини, клубове и школи, въпреки затрудненията в условията на пандемия и дистанционно обучение. Зад изпратените детски творби стои труда на много хора, а това ме изпълва с голяма радост и надежда. Има смисъл да продължаваме. Фактът, че имаме повече от 2 хиляди участници тази година е повече от показателен, че никой и нищо не може да спре порива за живот у хората.“
Усещането за празничната обстановка в дни като днешния, идва от приготвянето на традиционната българска храна. Затова и детските рисунки изобилстват с вити баници, празнични питки и… лютеницата, приготвена през есента на огнището. „Манджите на баба са винаги нещо повече от вкусна храна. Те са ароматът на детство и спомен за игри и споделени тайни. Тази емоция пресъздават творбите на участниците в конкурса „Рецептите на баба“ и през 2021 г.“, казва Пеньо Иванов:
„Не всяко семейство може да заведе детето си на село, но когато такова дете види рисунка на селския бит, нарисувана от друго дете, то ще прояви интерес и може би родителите му ще го заведат някъде извън града, ще се доближи до селския бит. Радвам се, че в рисунките си децата показват детайли, които са забелязали, докато са били в селския дом. В тях виждаме орнаменти от национални шевици, бродирани покривки, тъкани черги, традиционни керамични съдове. Повечето от творбите пресъздават цветовете и атмосферата на селския дом. Дори да не са направили най-добрата рисунка, важното е, че децата са се вгледали, отделили са време да размишляват върху темата за традициите и дори да вложат своя оригинална идея.“
Снимки: facebook/receptitenabababg
Професията на готвача става все по-престижна, а хората които се занимават с нея трябва наистина да я обичат, защото часовете труд са много, натоварването и отговорностите – също. Небесен покровител на готвачите е Св. Лаврентий – един от седемте..
С официална церемония в местността Войводенец официално беше открито тринайсетото издание на Националния събор на народното творчество в Копривщица. Съборът се провежда от 1965 г. на всеки пет години в първата пълна седмица на месец август...
Сърцето и ритъмът на българския дух – с тези думи метафорично може да определим Националния събор на българското народно творчество. По традиция от далечната 1965 година, проявата се организира веднъж на всеки пет години в първия уикенд на месец август в..