Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правната комисия: 100% машинно гласуване и без ограничения за секции в чужбина

Снимка: БГНЕС

Съставът на Централната избирателна комисия да бъде редуциран от 20 на 15 души - това реши комисията по правни въпроси в парламента на второ гласуване на законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Членовете на ЦИК ще се назначават с указ на държавния глава след предложение на парламентарно представените партии и коалиции.

Комисията гласува за 100% машинно гласуване във всички секции в страната и чужбина с над 300 души. Само при извънредни обстоятелства в така наречените големи секции ще може да се гласува с хартиена бюлетина. Предложението на „Има такъв народ“ за гласуване по пощата зад граница не събра достатъчно подкрепа.

Подкрепено бе създаването на нов избирателен район – „Чужбина“, като така избирателните райони стават общо 32. 

От комисията решиха да премахнат ограниченията за брой секции зад граница. Те бяха въведени с промени, внесени от ГЕРБ и „Патриотичния фронт“ през 2016 г. 

Решено бе и да има видеонаблюдение в секциите при броенето на бюлетините, предаде репортерката ни Силвия Великова.

Предстои гласуване на промените в Изборния кодекс в пленарната зала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В петък и събота над страната ще се затопля, спират и валежите

В петък  минималните температури в страната ще са между 6° и 11°, в София 8°. Сутринта над Западна България ще има мъгли. През деня дъждовете ще са на малко места, а след обяд облачността ще се разкъсва до слънчево. Максималните температури ще са от 17°..

публикувано на 16.05.24 в 19:05

България днес - 16 май 2024 г.

В "България днес" на 16 май продължаваме разговора за висшето образование на френски език в България. Вече над 30 години Техническият университет и Химикотехнологичният и металургичен университет в София предлагат обучение на френски език и..

публикувано на 16.05.24 в 19:00
На снимката (от ляво надясно): Борис Георгиев, служебният министър на образованието и науката Галин Цоков, основателят на INSAIT Мартин Вечев, вицепрезидентът на

Google дарява стипендии на младите изследователи в INSAIT

Google отпуска 1 млн. долара за стипендии на млади учени, работещи в българския Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии - INSAIT, към Софийския университет. Това е едно от най-големите дарения за стипендии в световен мащаб от..

публикувано на 16.05.24 в 13:35