Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НАТО насърчи България и Северна Македония за диалог

| обновено на 28.04.21 в 19:28
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е заявил, че организацията насърчава конструктивния диалог между София и Скопие, за да намерят решение на спорните въпроси помежду си, предаде от Брюксел кореспондентката ни Ангелина Пискова.

На съвместен брифинг с президента на Северна Македония Стево Пендаровски, който бе на посещение в Брюксел, Столтенберг е припомнил, че Скопие, София и Атина вече са показали кураж, благодарение на което е намерено решение за спора на името на Северна Македония и това е проправило пътя й към пълноправно членство в НАТО.

Пендаровски е заявил, че Северна Македония е готова да поднови преговорите с България, за да реши спора, и да започне диалог с ЕС. Той е призовал София да определи специален пратеник за диалога, какъвто е избраният от Скопие Владо Бучковски. Според него в преговорите не бива да влиза темата за идентичността, определена от страната му като "червена линия", предаде БНТ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Оранжев код за опасни валежи в 7 области от Централна България в сряда

В сряда ,3 юли, от полунощ валежите и опасността от градушки ще се пренасят от запад към Централна и в Югозападна България. След обяд от югозапад облачността ще се разкъсва и ще намалява до слънчево. Минималните температури ще са между 14 и 23°,..

публикувано на 02.07.24 в 19:35

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55