Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България почете 118-ата годишнина от гибелта Гоце Делчев

| обновено на 04.05.21 в 19:35
Снимка: Кети Тренчева

118-ата годишнина от гибелта на Гоце Делчев беше почетена с тържествена церемония в Благоевград. Пред паметника на революционера на пл. "Македония" бяха поднесени венци и цветя, участва представителна част на Военното формирование 26400 и четници от дружество "Традиция". Преди това се състоя и традиционното възпоменателно шествие към паметника, предаде БНР-БлагоевградЦветя на паметника на героя поднесоха временно изпълняващият длъжността кмет на община Благоевград Ясен Попвасилев, заместник-областният управител Иван Стоянов, депутати, представители на политически партии и общественици. 


Представители на посолството на България в Северна Македония също отбелязаха годишнината от гибелта на Гоце Делчев на гроба му в църквата „Свети Спас” в Скопие. В словото си посланик Ангел Ангелов е подчертал, че „Гоце Делчев е отдал живота си за свободата на своите братя и, независимо от превратностите на трудната ни съдба, ще остане светъл символ на безкористна жертвоготовност, общата история и общото европейско бъдеще на България и Северна Македония", информира МВнР.


„Нека саможертвата на Гоце Делчев да бъде пример за България и Република Северна Македония“ – написа по повод годишнината във Фейсбук премиерът в оставка Бойко Борисов

"Гоце Делчев е един от най-силните символи на общата ни история с Република Северна Македония, обща история, залегнала в основата на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. Нека неговата саможертва ни бъде и пример за това как, час по-скоро, да намерим верния път към общото ни европейско бъдеще. Вечна му памет!", пише още Борисов.

Гоце Делчев е един от най-значимите български революционери. Той е водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България беше представена на изложение за висше образование в Япония

Български висши училища се включиха в проведеното в Япония Изложение за висше образование в ЕС, което се проведе на 15 и 16 юни 2024 г. в Токио и Киото. Сред образователните институции от 20 държави-членки на ЕС бяха Медицинският университет в..

публикувано на 27.06.24 в 17:35