Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във фолклора ни има и „вятърничави“ истории, и страховити ветрища

Снимка: sliveninfo.bg

Според едно старинно народно поверие, всички ветрове се раждат в навечерието на Коледа, а се кръщават срещу Водици (през януари). В българския фолклор ветровете имат различни наименования, в зависимост от посоката – Южняк, Северняк и т.н. Също така има „долни“, които се вихрят под земята и „горни“ – зареяни високо над облаците. Понякога ветровете спорят помежду си. Така веднъж Северният вятър поканил всички ветрове на гости в своя леден дворец. Южният отказал да отиде, защото знаел силата си и не искал да разтопи всичко около себе си. Но останалите ветрове настояли и той все пак отишъл. Не се сдържал обаче и издишал топъл въздух. Северният му побратим се разсърдил, намушкал го в окото и оттогава Южнякът е едноок. За човек, който е лекомислен у нас казват „В главата му само вятър има“. Дори в народните приказки, преразказани от Ангел Каралийчев съществува принцеса Вейхайвей, която мисли само за външния си вид, иначе е разхвърляна и вятърничава. Между другото, произходът на думата „Вейхайвей“ е повече от любопитен. В края на XIX век в Китай избухва въстание, засегнало особено силно град Вейхайвей (днес Вейхай), тогава у нас много се пишело за това. Името добива популярност, а заради фонетичната близост с вятър и вятърничав, става нарицателно.

Какви други „вятърничави“ истории и поговорки пази народът ни, ще научите в материала от колекцията на Радио България - „Ветре ле, ненавенико…“ – фолклорните образи на вятъра, подготвен от Албена Безовска.

Съставил: Албена Безовска



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Традицията да изпращаме великденски картички у нас започва още от Освобождението

Когато имаме специален повод, по който се срещаме с близки или приятели, в знак на уважение и за спомен, обикновено им поднасяме подарък, допълнен с някоя красива картичка. В миналото получената картичка е запазвана като скъп спомен и дори..

публикувано на 04.05.24 в 05:15

Яйцето – символ на плодородието и новия живот в българския фолклор

Велики Четвъртък е един от двата дни в Страстната седмица , в които багрим яйцата за Великден. Традицията повелява с тази важна задача да се захване най-възрастната жена в семейството, като първото яйце винаги се боядисва в червено. Според..

публикувано на 02.05.24 в 04:10

В Страстната седмица си припомняме последните земни дни от живота на Спасителя

29 април слага началото на Страстната седмица през 2024 година. Период, в който православните християни в България се подготвят да посрещнат светлото Христово Възкресение.  Непосредствено след големия християнски  празник Цветница , който напомня..

публикувано на 29.04.24 в 05:05