Българите с мюсюлманско вероизповедание празнуват Рамазан Байрам. С празника, който продължава три дни – 13,14 и 15 май, се чества краят на месеца на опрощението Рамазан – време, в което мюсюлманите са постили 30 дни. Рамазан Байрам започва с молитва - Байрам намаз, след което вярващите сядат на богата трапеза.
Рамазан Байрам е един от най-важните празници в исляма, наред с Курбан Байрам. Тъй като вярващите се гощават със сладкиши и бонбони е известен още като Шекер Байрам. Приготвят се типични за различните райони сладки специалитети, но най-често баклава.

„Характерна за нашия Благоевградски край е т.нар. турска халва, даже тя се бърка още на предния ден – Арисе. Според възможностите и вкусовете всеки избира какво да поднесе на масата на празника“ – разказва Фатме Йълдъз пред колегата от БНР-Благоевград Елизабет Александрова.
Основните съставки на турската халва са олио, захар и брашно и ядки по желание - орех, фъстък, стафиди. Относно технологията на приготвяне Фатме Йълдъз обяснява:
„Първо се сгорещява олиото, слага се една по-голяма троха хляб, докато стане кафеникава на цвят - при това положение се вижда дали е достатъчно гореща мазнината. После се добавя постепенно брашното, докато стане тъмно кафяво, след което се добавя вряща вода, за да се разреди сгъстената смес от олиото и брашното. Прибавя се и захарта - колкото повече, толкова по-добре. А накрая се слагат ядките- стафиди, орехи и др..“

Във въртележката на динамичното ежедневие много хора прибягват до готовите сладости, приготвени в някоя сладкарница, казва жената от Краище. „ В нашия край даже вече може да се купи готова баклава от Турция. Всеки решава какво, но аз си приготвям домашна с готови кори и орехи“, казва Фатме. В селото ѝ живеят основно мюсюлмани, но в община Белица, където се намира то, населението е смесено, а празниците- общи.
„В Белица се празнуват всички празници – потвърждава Фатме Йълдъз. – Когато е Байрам и съседите християни също се поздравяват и черпят с приготвеното за празника. Както и на Великден, който мина наскоро - аз получих много яйца и козунаци от приятели християни. Не мисля, че трябва да има делба според това, какъв си по вероизповедание – първо си човек, и след това изпълняваш религията си, нали? Това не е проблем, напротив - многообразието поражда истинската вяра, истинската същност на човека.“
Интервю: Елизабет Александрова, БНР-Благоевград
Съставил: Елена Каркаланова
Снимки: БГНЕС, Pixabay, личен архив
На 23 октомври възпоменаваме свети апостол Яков, брат Господен . Яков бил най-големият син на Йосиф Обручник от първия му брак. Апостол Яков се почита и в дните на Рождество Христово, заедно с баща си Йосиф и светия цар и пророк Давид,..
На 22 октомври, Българската православна църква отбелязва Прославление на светите мощи на Патриарх Евтимий Търновски. Той е последният български патриарх от епохата на Средновековието, който не оставил до края своето паство. Новият празник..
На 21 октомври възпоменаваме преподобни Иларион Велики и свети Иларион, еп. Мъгленски. Свети Иларион Велики е роден през 291 г. в палестинското селище Тават, близо до град Газа. Изпратен е в Александрия да учи, където среща християни и..
На 2 ноември възпоменаваме светите мъченици Акиндин, Пигасий, Афтоний, Елпидифор и Анемподист и други, загинали с тях . Акиндин, Пигасий и..
"За мен периодът от Освобождението до 1944 г. е изключително важен и ценен, защото смятам, че тогава България е била на прав път в своето развитие. Имало..
На 3 ноември възпоменаваме преподобни Пимен Зографски , наричан още и Софийски. За живота и делото на св. Пимен знаем от достигналото до нас житие,..