Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започнаха литературните маршрути из София

Снимка: архив

Третото издание на литературното пътешествие по емблематични за културата ни места в столичния град започна с разказ за двете най-големи български литературни списания отпреди повече от век – „Мисъл“ и неговия наследник „Златорог“. В ролята на гид в този маршрут влезе литературния историк и теоретик проф. Михаил Неделчев, а отправната му точка беше къщата на д-р Кръстьо Кръстев на ул.„Хан Аспарух“ 67. Тази година, на 31 май, се навършват 155 години от рождението на първия български професионален литературен критик, писател, преводач и общественик.

„Целта е хората да видят и оценят града по нов начин, да преживеят посвоему моменти от културната ни история“, обясни Тодора Радева – управител на фондация „Прочети София“,пред БНР- Радио София.

За първи път такива литературни разходки са организирани през 2018 г. Оттогава много хора проявяват интерес към българските класици и знаковите места в София, свързани с важни събития, с живота и творчеството им. Някои от местата не съществуват вече, но паметта за тях и писателите е жива, а литературните маршрути се радват на голям интерес, споделят организаторите им.

Съставил: Елена Каркалонова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Духът на Стара София завладява центъра на столицата

Имало едно време един необикновен квартал. От него започвал строежът на Стара София, защото се намирал между Двореца и гарата – основният път, който свързвал живота в града. В това пространство хората не просто задоволявали своята човешка потребност..

публикувано на 12.09.24 в 08:15

Варна е домакин на Световен фестивал на анимационния филм

20-ото издание на Световния фестивал на анимационния филм се открива днес във Фестивалния и конгресен център на черноморския град Варна и ще продължи до 15 септември. Селектирани са над 70 заглавия в 7 категории , сред които най-очаквани..

публикувано на 11.09.24 в 08:35

В София се открива “Алея на книгата”

От днес до 15 септември столичният булевард “Витоша” и паркът пред Националния дворец на културата се превръщат в огромна книжарница на открито. Поредното издание на “Алея на книгата”, организирано от Асоциация “Българска книга”, дава изява на 138..

публикувано на 09.09.24 в 06:00