Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът подари на папа Франциск триптих от 19-ти век

Снимка: vaticannews.va

Президентът Румен Радев и българската делегация бяха приети от папа Франциск във Ватикана. Гостът подари на светия отец иконописен триптих от Тревненската школа, предаде кореспондетът на БНР Мира Радева. Папа Франциск отправи послание към България и българите за здраве, благополучие и просвета.

Президентът се срещна и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. 

В апостолическа библиотека президентът разгледа фрагменти от най-старата история на България, написана преди повече от 350 години от архиепископ Петър Богдан Бакшич. На хълма на гарибалдийците българската делегация положи венци пред паметника на Капитан Петко войвода. В Рим Радев и македонският президент Стево Пендаровски заедно ще почетат делото на светите братя Кирил и Методий.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МВнР препоръчва на гражданите да не пътуват до Израел

Пътуванията до Израел и пребиваването в страната да бъдат предприемани единствено при случаи на неотложност. Това съветват от Министерството на външните работи на интернет страницата си. Всички граждани, пристигащи и напускащи Израел чрез летище..

публикувано на 29.09.24 в 14:38

В Сърбия арестуваха един от най-големите наши контрабандисти

Никола Николов - Паскал, смятан за един от най-големите контрабандисти, е арестуван в Сърбия при съвместна акция на българските и сръбските специални служби. Шефката на Агенция “Митници” е задържана за 72 часа Съдът остави в ареста..

публикувано на 29.09.24 в 10:53

Около милион чуждестранни туристи са посетили български музеи през м.г.

988 хил. чуждестранни туристи са разгледали експонатните сбирки в българските музеи през 2023 г., показват данните на Националния статистически институт. Това е увеличение с 56,4% спрямо предходната година, каза зам.-министърът на туризма Павлин..

публикувано на 29.09.24 в 09:04