Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотографии в центъра на София разказват за отношенията България - Дания

Фотографска изложба в Градската градина на София спира вниманието ни върху 90-годишното сътрудничество между България и Дания. Експозицията акцентира на писмото на крал Фредерик VIII до българския цар Фердинанд за удостояването му с датски орден и акредитивните писма на първия датски посланик със седалище в София. Можем да видим и редица фотографии от официалното посещение на Н.В. Кралица Маргрете II в България през октомври 2000 г.

България установява дипломатически отношения с Кралство Дания на 17 април 1931 г.  Търговският обмен между държавите е сред важните показатели, които олицетворяват активността на двустранните контакти. По данни на българското министерство на икономиката, през 2020 г. търговското салдо с Дания е положително. Износът се е увеличил с 6.6 %, прехвърляйки 342 млн.евро, а вносът – също, с 2.4% (147.9млн.евро). Челните позиции в българския износ за Дания заемат мотоциклетите и велосипедите със спомагателен двигател, мебелите и артикулите за тръбопроводи, котли и пр. Датските фирми внасят в България предимно медикаменти и хранителни продукти (ракообразни, месо, сирене и извара)

Отчитайки необходимостта от намаляване на енергийната зависимост на България, страната ни има интерес от привличане на датски инвестиции, свързани с възобновяеми енергийни източници.  И това не е случайно. Дания е сред водещите страни членки на ЕС по отношение на технологичните иновации в областта на използване на биомаса и вятърна енергия, както и в комбинираното производство на електрическа и топлинна енергия.

В последните години, преди пандемията, Дания се очерта и като активен туристически партньор на България. Датските туристи проявяват интерес към морския туризъм, но също така се отдават на тематични пътувания в България, балнеоложки и културен туризъм.

По данни на българското Министерство на външните работи в Дания пребивават около 10 000  български граждани. Статистиката на министерството на образованието показва, че в Дания няма българско неделно училище, но съществуват дружества, насочени към разпространение на българския език и култура.

Повече за историята на дипломатическите отношения между двете страни можем да научим от тематичната изложба в софийската Градска градина от 7 до 21 юни.

Редактор: Елена Каркаланова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 2 октомври 2024 г.

За ситуацията в Близкия изток и безопасността на българските граждани в Ливан, Иран и Израел - това е водещата тема, с която започва днешната програма на Радио България. Пловдив, изкуството и фестивалите в началото на есента са останалите акцентите в..

публикувано на 02.10.24 в 19:00
Служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков и заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова на брифинг в сградата на Министерски съвет днес, 2 октомври 2024 г.

Мерки на държавните институции след ескалацията в Близкия изток

Категорично осъждаме продължаващите ракетни удари на Иран срещу Израел, подкрепяме регионалната стабилност и сигурността на държавата Израел, се казва в позиция на Министерството на външните работи, качена в мрежата "Екс".  Заради напрежението..

публикувано на 02.10.24 в 13:17
Израелски въздушни удари в Южен Ливан, 01 октомври 2024 г.

Давид Авишай от Израел: За действията на Израел в Газа и Ливан има конкретни причини

С два полета на правителствения "Еърбъс" в рамките на два дни българската държава успя да евакуира 169 българи и членове на техните семейства, които се прибраха у нас от Ливан след ескалация на напрежението там. Автори: Йоан Колев и Гергана Манчева..

публикувано на 02.10.24 в 11:55