Орехът е сред най-разпространените дървесни видове на Балканите, вирее чудесно и в други страни на Европа, Азия, Северна и Южна Америка и т. н. В България, още в началото на пролетта, тези дървета се разлистват и не след дълго вече са отрупани с малки зелени плодчета. Ядките на ореха са богатите на белтъчини, мазнини, витамини, минерални соли, витамини. Имат голямо приложение в традиционните български ястия, в народната медицина, а олиото от орех се използва в козметиката, за профилактика на някои болести.
В българската традиционна култура откриваме много практики, свързани с ореха, с неговите листа, плодове и дървесина. Дървото се възпято в народните песни, споменава се в поверия и легенди, а листата и плодовете му са неизменна част от някои магически действия. За някои от тях ще научите от материала „Зелен се орех развива“ на Албена Безовска.
Своя 95-и рожден ден отбелязва днес легендарната естрадна певица Маргрет Николова. Родена в София през 1928 г., започва да се занимава с музика от малка. През 1951 г. завършва Българската държавна консерватория с две специалности – пиано и..
На специална церемония в президентството днес, 4 октомври, държавният глава Румен Радев ще връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2023 година. Церемонията по награждаването е в деня, в който се навършват 120..
Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..