Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Девети национален събор на овцевъдите се провежда край Арбанаси

| обновено на 18.06.21 в 16:16
Снимка: saborbg.com

В близост до Петропавловския манастир, край великотърновското село Арбанаси, започна деветото издание на Националния събор на овцевъдите.

При официалното му откриване заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Крум Неделков посочи, че българското животновъдство се нуждае от подкрепа, да се модернизира и да достигне европейско ниво. Работи се за осигуряване на финансови механизми, но при ограничен бюджет, който няма как да бъде актуализиран в рамките на служебното правителство. Неделков допълни, че предстоят анализи и на резултатите от проверките в животновъдни обекти. Целта е следващото ръководство на МЗХГ да има яснота къде да наблегне, така че констатираните грешки да не се повтарят.

Проблемите, с които се сблъскват най-често овцевъдите у нас са свързани с работната ръка, със субсидиите и с мнимите стада, с които се крадат субсидии, информира в репортажа си кореспондентът на БНР във Велико Търново Здравка Маслянкова.

В продължение на три дни, от 18 -20 юни, среща си дават професионалисти в бранша от цялата страна, почитатели на народния бит и творчество, любители на старовремските кулинарни традиции и на здравословните фермерски храни.

Събитието, което съчетава стопанския аспект на бранша с българските традиции и фолклор, се провежда в дните преди големия християнски празник Свети равноапостоли Петър и Павел. Организатор е Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието и общините в региона.

Официално съборът започна с прогонване на злите сили от кукери, а в програмата са включени изпълнения на прочутия оркестър „101 каба гайди“ и на Танцов състав „Кацандонис“ при Културно-просветно дружество на каракачаните в Карлово.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Изложба в София по случай 130-ата годишнина от рождението на цар Борис ІІІ

Националният исторически музей отбелязва 130-ата годишнина от рождението на цар Борис ІІІ с експозицията "Цар Борис ІІІ. Личност и държавник". Вцентралното фоайе на музея в хронологичен ред са представени значими за българската история..

публикувано на 03.10.24 в 08:00

България и Испания разказват за сътрудничеството си в Антарктида

Семинар на тема "Науката в Антарктида - България и Испания в Антарктида" ще се проведе днес, 3 октомври, в зала "Яйцето" на Софийския университет "Св. Климент Охридски". От Българския антарктически институт съобщават, че целта на събитието е..

публикувано на 03.10.24 в 06:15

350 гръцки младежи учат морски специалности във Варна

Запазва се висок интересът на гръцките младежи да се обучават във Военноморското училище във Варна. В момента 350 младежи от южната ни съседка се обучават по морски специалности във Варна, съобщи за БНР Варна зам.-ректорът по чуждоезиково..

публикувано на 02.10.24 в 22:47