Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Созополският остров „Св. Св. Кирик и Юлита” има шансове да се превърне в европейски културен център

Снимка: архив

На среща с посланика на Франция Н. Пр. Флоранс Робин, министърът на културата Велислав Минеков и вицепрезидентът Илияна Йотова обсъдиха възможността за създаване на Европейски център за култура и изкуства на созополския остров „Св. Св. Кирик и Юлита”. Скоро предстоят срещи и уточнения между българското Министерство на културата, френското правителство и управата на Лувъра, който подкрепя проекта.

По-рано днес, проф. Минеков съобщи пред медиите, че ще сезира прокуратурата за редица нарушения при реставрациите на паметници, извършвани от нелицензирани изпълнители, без проект и одобрения от Министерството на културата. Ведомството подготвя и писмо, в отговор на доклада на ОЛАФ, според който страната ни трябва да възстанови близо 4,5 млн. евро от ремонта на Ларгото. Ще се направи опит парите да не бъдат връщани на Европа, въпреки начина им на „усвояване“. Министър Минеков заяви, че ще продължи да изисква информация за действията на българската прокуратура по случая.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Софийският университет е домакин на фестивал за африканско и карибско кино

За втори път в България се провежда Фестивал за африканско и карибско кино. Домакин на двудневното събитие (31 май и 1 юни) е Софийският университет "Св. Климент Охридски". Организатори са катедра "Африканистика и индо-тихоокеански изследвания"..

публикувано на 31.05.24 в 07:10

София посреща нови гости в Къщата за литература и превод

Преводачите Ян Махей (Чехия), Елвира Борман   (Германия), Хана Сандборг (Швеция) ,Хана Карпинска (Полша) и Ливия-Мария Нистор (Румъния) ще са резиденти до октомври в Къщата за литература и превод. Къщата е съвместен проект на фондация "Следваща..

публикувано на 29.05.24 в 11:53

"Малката русалка" оживява на сцената на Софийската опера и балет

В навечерието на 1 юни деца от Балетна школа "Маша Илиева" ще представят "Ариел" – спектакъл, вдъхновен от любимия анимационен филм "Малката русалка". Представлението е на 29 май от 19:00 ч. в големия салон на Софийската опера и балет...

публикувано на 28.05.24 в 11:20