Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петропавловският манастир е с превратна история

Снимка: velikoturnovo.info

През ХII-ХIVв. в района на старата българска столица Търново били съградени  множество манастири, които се наложили като водещи духовни и културни средища в рамките на Втората българска държава. Сред тях е и „Св. св. Петър и Павел“, известен още като Петропавловския или Лясковския манастир, тъй като се намира съвсем близо до днешния град Лясковец. Изправила величествено снага върху високите и непристъпни скали на Арбанашкото плато, в наши дни светата обител се посещава от десетки хиляди миряни и туристи от цял свят.

Отдалеч силуетът на „Св. св. Петър и Павел“ напомня на средновековен замък. Според преданията земите около манастира били владение на братята Петър и Асен. Когато обявили въстанието за освобождаване на България от византийско владичество през 1185г., те дали обет − в случай, че въстанието е успешно, на това свято място да изградят манастир. И изпълнили обещанието си!

През мрачните години на османско владичество светата обител е била многократно опожарявана и сривана до основи, но след това е възкръсвала, като феникс от пепелта. И наистина превратна, белязана от разруха и възход е историята на тази българска светиня, за която разказва публикацията „Мен не ме докосна меч и робство, ни огън и земетръс” – Петропавловският манастир, от колекцията на Радио България.

Съставил: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пафтите – вселена от знаци

Изложбата "Пафтите – вселена от знаци" на Регионалния исторически музей в Русе гостува на Бургас. В експозицията, която ще бъде открита днес, 3 юни, от 17:30 часа в Етнографския музей на ул. "Славянска" 69, могат да бъдат видени над тридесет образци..

публикувано на 03.07.24 в 09:35

Почит към Джанюариъс А. Макгахан - 180 години от рождението му

Преди 180 години на 12 юни е роден Джанюариъс А. Макгахан. По този повод Регионалният исторически музей в Пловдив показва изложба за живота на безстрашния американски журналист. Макгахан и българската кауза Неговите репортажи..

публикувано на 12.06.24 в 12:21

На 11 май църквата почита Светите братя Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на Светите равноапостоли и съпокровители на Европа Св. св. Кирил и Методий , създатели на първообраза на българската азбука – глаголицата. Първи писмени известия за почит към солунските братя..

публикувано на 11.05.24 в 05:15