Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петровите пости са най-кратките през 2021г.

На 28 юни започват Петровите пости. Тази година те са най-кратките – само един ден. Продължителността им всеки път е различна, в зависимост от деня на Възкресение Христово. Постът започва винаги от първата неделя след Петдесетница – в която отбелязваме деня на Всички светии, който напомня за безименните герои на вярата, останали неизвестни за света. Затова и постенето преди празника на Светите апостоли Петър и Павел, който е винаги на 29 юни, е в памет на саможертвата на Христовите ученици и защитници на християнството.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

д-р Мустафа Хаджи

Съпричастието е в същината на празника Курбан байрам

Хората с мюсюлманско вероизповедание в България празнуват Курбан байрам. "К урбан е арабска дума, която означава приближаване. Ч рез  жертвеното животно мюсюлманите правят всичко възможно да се доближат до милостта на Аллах" – посочва в..

публикувано на 16.06.24 в 07:45

120 години от рождението на Атанас Далчев – един от най-големите поети на България

Към Родината Не съм те никога избирал на земята. Родих се просто в теб на юнски ден във зноя. Аз те обичам не защото си богата, а само за това, че си родина моя. И българин съм не заради твойта слава и твойте подвизи и твойта..

публикувано на 12.06.24 в 10:05

Изложба в София представя древните "повелители на солта" от Провадия

В София ще бъде представена изложбата "Повелителите на солта: Провадия-Солницата 5600 – 4350 г. пр. Хр.". Временната експозиция ще бъде официално открита на 11 юни в Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ-БАН). Тя се посвещава..

публикувано на 08.06.24 в 15:25