Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внимание, калинки по Северното Черноморие!

Снимка: архив

През последните седмици туристите по северното ни Черноморие станаха свидетели на необичайно явление – масово нашествие на калинки. Според експертите биолози, седемточковата калинка, която има по три точки на всяко крилце и една зад главата, е от добрите насекоми. Тя е особено полезна, защото изяжда по 200-300 листни въшки на ден:

„Калинката е естествен враг на листната въшка, която тази година е в каламитет (необичайно увеличение на полулацията ѝ) – посочи в интервю за БНР-Варна д-р Антоанета Тончева, директор на общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция и дератизация”. – Причината за това е комплексна. Увеличение на числеността се наблюдава и при други видове в различни периоди. Последно подобна свръхпопулация на листната въшка имаше преди 20-25 години. Тогава също имаше облаци от калинки, които са техен естествен враг и бърз изтребител.“

Противно на твърденията, че калинките са азиатски и хапят, д-р Антоанета Тончева посочи: „Чисти нашенски са си, ние си имаме 7-8 вида“. А що се отнася до вероятността от ухапване тя бе категорична, че „единствено ако се почувстват застрашени, може леко да пощипнат, но ние не сме им на прицел“.

В случая става дума за естествена борба с вредителите, при която екосистемата се опитва сама да се справи с проблема. При използването на химикали за растителна защита, освен вредителите умират и полезните насекоми. Затова биологичната борба е най-доброто решение. Правени са дори опити със седемточковите калинки за справяне с листните въшки, които често нападат посевите.

Що се отнася до малките мухи с окраска на оси, които също плашат летовниците, те също не са опасни. Те обаче са конкуренция за калинките, защото подобно на тях са ентомофаги:

„Възрастните обичат да се хранят с росата, която въшките оставят по растенията, но ларвите им се хранят със самите въшки. Една ларва в трета възраст може да изяде над 100 листни въшки на ден. Сега, когато се разви популацията на калинките, осоподобните мухи започнаха да изчезват. Калинката си е хищник и напада и тях.“

Експертите съветват хората да не пипат калинките, защото изпускат вещество, което е токсично за другите насекоми, а за някои хора може да бъде алергизиращо.

Влагата и дъждовете създадоха благоприятни условия за развитие и на кърлежите и комарите, които понякога вгорчават почивката. Туристите обаче, могат да бъдат спокойни, защото затревените площи, детските площадки и парковете редовно се обработват срещу кръвожадните насекоми. Вечерно време, когато няма посетители, кестените се пръскат срещу молци.

Съставил: Дарина Григорова /по интервю на Даниела Стойнова/

Снимки: архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България беше представена на изложение за висше образование в Япония

Български висши училища се включиха в проведеното в Япония Изложение за висше образование в ЕС, което се проведе на 15 и 16 юни 2024 г. в Токио и Киото. Сред образователните институции от 20 държави-членки на ЕС бяха Медицинският университет в..

публикувано на 27.06.24 в 17:35