Пролетта на 2021-а в България беше студена и влажна, а лятото сякаш закъсня, но нахлу с високи температури и обилни дъждове. И ако за хората това бе по-скоро аномалия, оказва се периодът е предоставил златен шанс и прекрасни условия за нектароотделяне на пчелите. Количеството мед, добито от първите паши на пчелите през годината, е на добро ниво - заяви Ростислав Рашев, председател на пчеларско дружество "Липа". Прогнозите са добри, а производителите са оптимисти за количествата мед и реализацията им на пазара:
„Имаме повдигане на цената на едро. Тази година ръстът е с около 30% за акациевия мед. Сериозно повишение на цената има и за меда от рапица – обяснява Ростислав Рашев, който се грижи за 400 кошера. – Голяма част от нас продават както на едро, така и на дребно. Не можем обаче да си позволим да повишим цената на дребно с 30 %. Знаем, че купувачите не са особено платежоспособни и няма да можем да направим такова повишение на цените, но вероятно с 1 лев и нещо ще се повиши цената и на дребно.“
След пролетната акациева паша, сега пчеличките събират нектар от билки и слънчоглед, обяснява Костадин Атанасов, за когото пчеларството е страст, но по-скоро като хоби. Пчелинът му е от 20-тина кошера край Ябланица, в старопланинския район, на сравнително високо надморско равнище от около 750 м.. Казва, че миналата година е била катастрофална за производителите на мед, които са успели да извадят по 4-5 кг. от кошер, при нормален среден добив от 25 кг. 2021-а обаче дава заявка да е изключително щедра към пчелите и труда на пчеларите.
„За щастие при мен през зимата нямаше почти никаква смъртност. Тя беше около 5%, докато при колеги, загубите на пчелни семейства достигнаха до 70-80%. Това според тях се дължи основно на едно паразитно заболяване, наречено вароатоза - вид кърлеж, който напада и унищожава пчелите. Според други, влияние оказва и пръскането от страна на едрите зърнопроизводители, но за щастие в моя район зърнопроизводството е слабо застъпено.“
И все пак предизвикателства в пчеларството не липсват – споделя още Атанасов и дава пример с роенето на пчелните семейства, което се е появило през пролетта:
„Никой не може да си обясни защо тази година то е толкова драстично, но неминуемо ще се отрази на добивите през следващите месеци. Роенето представлява напускането на част от пчелното семейство, заедно със старата пчела майка. Това обезкървява кошера и отнема много време, за да се възстанови пълният потенциал на кошера. В такива случаи загубите за пчеларя са почти 100%.“
Костадин се занимава с пчеларството едва от три години, следи с любопитство всичко в сектора и се учи от по-опитните.
„Тази дейност те откъсва от действителността. Влизаш в един много по-различен свят, където виждаш, че всичко е строго организирано. Пчелите са изключително интелигентни същества и тепърва ще научаваме все повече за тяхната дейност и живот.“
80 % от опрашването на селскостопанските култури се извършва от медоносните пчели. Любопитен факт е, че те живеят само около 6 седмици, в които успяват да произведат мед, равняващ се на 1/12 от чаена лъжичка.
Снимки: Костадин АтанасовПрез следващото денонощие над западната половина от страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури и условия за градушки. Най-интензивни ще бъдат явленията в северозападните райони. В източната половина ще бъде предимно слънчево...
Избран е изпълнител за доставката на 35 електрически мотрисни влака, съобщи транспортният министър. Пред Green Transition Forum 4.0 Георги Гвоздейков каза, че влаковете ще бъдат купени с пари по Плана за възстановяване и устойчивост...
Днес ще се изиграят последните четири мача от груповата фаза на Европейското първенство по футбол в Германия, а в „България днес“ ви разказваме, как случващото се на стотици километри от тук възроди единството на едно село и се превърна в..
Едно от висшите училища у нас, което предлага специалности с възможност за обучение на френски език, е Нов български университет (НБУ). Сред тях са..
"Много малко му трябва на човек, за да създаде условия за това да бъдем заедно" – думите са на младия Станислав Грозданов и се превръщат в движеща сила..
Арменската общност в Бургас ще представи свои традиционни ястия на 25 юни от 10.30 ч. в Етнокухнята на Етнографския музей на улица "Славянска" 69...