Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националният военноисторически музей празнува 105 години

Снимка: БГНЕС

Националният военноисторически музей в София отбелязва своята 105 годишнина със специална програма този уикенд. Началото на празничната програма съвпада с европейската инициатива Нощ на музеите 3 юли.

В часовете между 11 и 15 часа ще се проведе образователната програма „Мисия разузнавач“, която за втора седмица ще предизвика семействата да се превърнат в една истинска армия. Така по атрактивен начин се представят видовете въоръжени сили и техниката на Българската армия, а участниците имат възможност да бъдат част от военна мисия, да изпитат своята бързина, ориентация и логика, както и да бъдат произведени в чин. Успешното изпълнение на мисията разбира се носи и награда. Най-бързите, които открият точните координати на една от най-впечатляващите бойни машини от външната експозиция, ще могат първи да влезнат и да я разгледат отвътре.

Точно в 19 ще започнат музикалните изпълнения на Представителните духови оркестри на Сухопътните войски и Националната гвардейски част. А с настъпването на вечерта ще бъде представено и уникалното огнено шоу на клуб „Дивинитас“. Вечерта ще завърши с кинопрожекция под звездите. Ще бъдат показани четири български филма от 20-те и 40-те години на миналия век, представени в тазгодишния Сезон на класическия филм, организиран от Асоциацията на Европейските синематеки. Прожекциите ще бъдат съпроводени с музика на живо, изпълнена от цигуларката Бояна Желязкова-Зарева и пианистът Ясен Обретенов.

Музеят ще работи с вход свободен за външната и постоянната експозиция от 18.00 до 23.00 ч. на 3 юли и от 10.00 до 17.00 ч. на 4 юли.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

д-р Мустафа Хаджи

Съпричастието е в същината на празника Курбан байрам

Хората с мюсюлманско вероизповедание в България празнуват Курбан байрам. "К урбан е арабска дума, която означава приближаване. Ч рез  жертвеното животно мюсюлманите правят всичко възможно да се доближат до милостта на Аллах" – посочва в..

публикувано на 16.06.24 в 07:45

120 години от рождението на Атанас Далчев – един от най-големите поети на България

Към Родината Не съм те никога избирал на земята. Родих се просто в теб на юнски ден във зноя. Аз те обичам не защото си богата, а само за това, че си родина моя. И българин съм не заради твойта слава и твойте подвизи и твойта..

публикувано на 12.06.24 в 10:05

Изложба в София представя древните "повелители на солта" от Провадия

В София ще бъде представена изложбата "Повелителите на солта: Провадия-Солницата 5600 – 4350 г. пр. Хр.". Временната експозиция ще бъде официално открита на 11 юни в Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ-БАН). Тя се посвещава..

публикувано на 08.06.24 в 15:25