Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е на 45 място по щедрост за 2020 година, според Световният дарителски индекс на КАФ

Направи ли ни пандемията по-щедри и добри?

Снимка: Pixabay

Българите сме на 45 място по щедрост за 2020 година. Това показват резултатите на Световния дарителски индекс на КАФ 2020 (CAF World Giving Index 2020) – най-авторитетното проучване, което измерва щедростта в 114 държави. Като база за оценката се използват отговорите на три въпроса: помогнали ли сме на непознат, дарили ли сме пари и дали сме били доброволци за добра кауза през последния месец. Всяка година Индексът обхваща различен брой държави и проучва между 90 и 96% от населението на планетата.Проучването на глобалната щедрост за миналата година разкрива огромното влияние на пандемията от Covid-19 върху благотворителността. 55% от пълнолетното население на света − или 3 милиарда души − казват, че през 2020-а са помогнали на непознат, а парични дарения са направили повече хора отколкото през последните пет години − 31%. Третият показател − „нива на доброволчество“, през 2020 г. е общо взето непроменен на глобално ниво. Обяснение може да намерим в наложената изолация и невъзможността физически да бъдем в полза един на друг.

За България 45-ата позиция с дарителски индекс 37% е своеобразен рекорд от създаването на индекса през 2009 година досега
, казва Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация BCause, която представлява страната ни в CAF Global Alliance. За сравнение, през 2018-а страната ни беше на 126 място от 146 държави, а през 2017 г. – на 127 позиция от 139 държави. 

„Проучването показва това, което ние наблюдавахме миналата година и знаем − че в кризи българите сме способни да се мобилизираме, да даряваме много сериозно и да съберем значително количество помощ за нуждаещи се и изпаднали в критична ситуация. То показва и още нещо, че тази вълна на солидарност беше през цялата минала година. Обичайно е по време на кризисна ситуация да има пик от един-два месеца и след това да се върнем в по-ниски нива на дарителство, но през 2020 година това не се случи. За България показателите на щедрост са се покачили двойно, което показва, че индексът не е обвързан само със състоятелността на една държава и обществото й, но най-вече с чувството за солидарност и съпричастност. Световният дарителски индекс на КАФ за 2020 показва реално безпрецедентната солидарност на обществото ни срещу Covid-19, която съумяхме да запазим не само за кратък кризисен период, а през цялата година, в която дарителството нямаше умора“ − уточни Елица Баракова пред БНР-Видин.

Илюстрация: Георги Цветков

През 2020-а най-щедрата държава в света е Индонезия, която оглавява списъка и през 2018 г. Следват я Кения и Нигерия.

„Това е един пандемичен индекс и е положителен за ръста, който описахме за нас и довел до движение надолу за пет от държавите, които традиционно са в първата десетка. Там не виждаме сега САЩ, Канада, Великобритания, които са традиционно щедри нации. Нашето обяснение е, че миналата година ние страшно много дарявахме онлайн с смс-и − относително дистанционен начин, докато благотворителността в тези държави е много обвързана с живия контакт между организациите и техните дарители. Те имат благотворителни магазини, организират много събития за фондонабиране лице в лице и тези неща не можеха да функционират през миналата година, а те са голям процент от даренията в тези държави.“

През 2020 година 64 на сто от българите са помогнали на непознат, 34% са дарили пари, а 12% са били доброволци. Традиционно у нас най-високи показатели получаваме при „помощ за непознат“, а доброволчеството е най-слабо.

Дарителството и доброволчеството са неща, на които човек може да се научи в семейството си или в училище и в България това се случва, категоричен е психологът Крум Крумов.

„От психологична гледна точка чрез акта на даряването даряващият се стреми да стигне до усещането за вътрешно чувство за удовлетвореност. Дарението не е само красив жест към субекта, по- скоро смятам, че той е импулс към задоволяване на собствените потребности“, обясни психологът в интервю за БНР-Видин.

Съставил: Весела Кръстева /по интервюта на БНР-Видин/

Илюстрации: Pixabay и Георги Цветков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28