Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Исторически особености на изборния процес в България

Снимка: архив

Изборната рулетка отново се върти. Българските граждани избират депутати в 46-то Народно събрание. Демократичният изборен процес в страната ни има своите сериозни традиции. Още през 1879 г., малко след Освобождението си, България вече има модерно изборно законодателство, изградено по стандартите на Европа, припомня д-р Светослав Живков, гл. асистент в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. В началната българска изборна практика обаче, деликатен бил въпросът за формирането на изборните бюра, където пряко се провеждал вотът. Как са били избиране тези, които трябвало да организират изборния процес и каква е била избирателната активност в началото на ХХ век – вижте ТУК.

Днес за първи път българските избиратели ще упражнят правото си на вот задължително чрез машинно гласуване. Хартиените бюлетини обаче не отиват в историята. Над 7 млн. са отпечатани за секциите, в които има по-малко от 300 избиратели, както и като подсигуряване в случай на авария с машините. Кога са въведени първите печатни бюлетини и пропорционалната избирателна система и що е то многократна негативна преференция? – разказва втората част от интервюто с д-р Светослав Живков.

Обзорът на историческите особености на изборния процес у нас логично ни отвежда във времето на социализма и последвалото възраждане демократичното начало в края на ХХ век. Как са избирани парламенти при безпартиен режим и дали политиците след 1989 г.успяха да дадат приемственост на демократичните традиции? – обяснява публикацията Българите гласуват не от вчера – част III, от колекцията на Радио България.

Редактор: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

13 години без Надка Караджова

На днешния ден през 2011 година от този свят си отиде емблемата на тракийската народна песен Надка Караджова. Само на 73-годишна възраст тя остави стотици песни, записани за Българското национално радио, Българската национална телевизия и..

публикувано на 03.01.24 в 15:30

За сурвакането по българските земи и магическата сила на сурвачката

С обичая сурвакане започват първите часове на Новата година в България, според народната традиция. Това е обредно обхождане на къщите от групи с деца или ергени, които потупват със сурвачка членовете на семейството, животните, постройките и изричат..

публикувано на 01.01.24 в 11:16

Българката Албена Данаилова отново е част от новогодишния концерт на Виенската филхармония

Българската цигуларка Албена Данаилова е първи помощник на концертмайстора Райнер Хонек в новогодишния концерт на виенските филхармоници на 1 януари 2024 г. Диригент ще бъде Кристиан Тилеман. Преди да придобие известност, Албена Данаилова е..

публикувано на 29.12.23 в 14:50