Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мира Котева – от Лондон до София в търсене на приказни и житейски сюжети

Снимка: mirakotevaactor.com

Всеки знае сюжета на приказка като „Снежанка“, например. Но замисляли сте се за личната история на всеки един от персонажите в нея, какви емоции изпитват, защо са такива каквито са? Отговор на тези въпроси откриваме в дебютната книгата на младата актриса и писател Мира Котева „Приказки с Мира“. В нея всички пораснали деца ще се докоснат до един алтернативен, актьорски прочит на класическите приказки „Синята брада“, „Пепеляшка“, „Малката русалка“, „Снежанка“, „Румпелщилцхен“ и „Красавицата и звяра“.

„Избрала съм сред най-любимите ми приказки от дете“ – казва актрисата.
Но като всяка добра история, и тази на Мира Котева трябва да я започнем от начало. Тя е родена в Благоевград. През 2011 година заминава да учи „Театър и пърформанс“ в университета на Хъл (Kingston upon Hull), Северна Англия и след завършването си през 2014 се премества в Лондон, където в следващите две години прави първите си стъпки в късометражното кино.

„Много интересно се получи, тъй като точно когато пристигнах в Лондон се запознах съвсем случайно с група хора, обединили се под името “Да направим сцена“. Първоначално това бяха 10-на човека, към които се включих и аз, но с времето много други се присъединиха. Сред тях имаше професионалисти, аматьори, по-експериментално насочени артисти от цял свят, но всички имахме много голяма страст към киното и изкуството. Беше прекрасна среда. Започнахме всяка седмица да снимаме по един късометражен филм, което беше изключително полезно за мен, защото изиграх много и различни роли. Нямах много време да се подготвям, което също беше чудесно, защото имах възможност да се науча да работя по-бързо и под напрежение.“

В артистичната лондонска група Мира се запознава с режисьор Ярослав Гоголин, който по-късно я кани да участва във филма му „Имало едно време на Хелоуин“ (Once Upon A Time On All Hallows’ Eve). За ролята си в него тя получава наградата за най-добра актриса от фестивала „Virgin Spring“ в Колката, Индия (2018 г.) и номинация за „Най-добра изгряваща звезда“ на фестивала за късометражно кино в „Seoul Webfest”, Сеул, Южна Корея през 2020 година.

Колкото и добри възможности да й предлага английската столица обаче, през зимата на 2016 година Мира решава, че иска да се прибера у дома, в България.
„Аз просто имах вътрешната потребност да се върна. Не мога да кажа, че нещо външно като фактор ме е накарало, просто имах нужда се прибера вкъщи и да правя неща тук. Мисля, че България предоставя много възможности за правене на добро съвременно кино.“

Казва, че е доволна от избора си, защо днес прави всичко, което харесва – да играе и пише. През миналата година е успяла да завърши първия си сценарий за късометражен филм, който снима през август 2020. „Не знам дали щях да имам тази възможност, ако бях останала в Англия“ – признава тя. А през декември същата година се ражда и проектът й „Приказки с Мира“:

„Започна като онлайн благотворителен проект с режисьора и оператор Антон Белев, свързан с четене на приказки. Той беше част от кампания на фондация „Подарете книга“, която има за цел събирането на средства за образование и развитие на деца настанени в социални институции. И така всяка седмица публикувахме по една приказка, която аз четях. Проектът първоначално беше за деца, но ми се прииска да развия идеята и започнах да пиша книгата „Приказки с Мира“, в която разказвам шест добре познати на хората приказки, но ги разказвам с емпатия. Тоест говоря за главните герои, за техните емоции, как те виждат нещата, защо правят това, което правят. Вкарвам моята актьорска гледна точка в приказката.“

Така Мира превръща класическите приказки в истории за по-пораснали деца, тийнейджъри, защото в тях се развиват много житейски теми. „Като темата за ревността, темата за любовта, за желанието, за постигането на цели и каква е цената за това“, споделя тя.

Представянето на книгата „Приказки с Мира“ е в деня на парламентарни избори в България 11 юли, а самата Мира Котева освен правото си на гласоподавател, ще упражни и правото си на рожденик като си подари дебют на книга – празник на открито с много изкуство, музика и вълшебства в центъра на София.

Снимки: mirakotevaactor.com

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Музикантът Фабрис Пети - единственият мъж в женския народен хор на ансамбъл "Шевица"

През септември миналата година женският хор на българския фолклорен ансамбъл "Шевица" в София се сдоби с изненадващо попълнение – млад мъж, с татуировки и всичко, както си му е редът за вокалист на канадска хеви метъл групал – влезе и седна..

публикувано на 19.06.24 в 10:25

Деница Грубер и нейният живот, отдаден на илюстрацията в Германия

Желание и умение да рисува има почти всяко дете. Колкото до таланта – понякога са нужни години, за да бъде той забелязан и признат. Особено ако се случи така, че израстваш в България в зората на демокрацията. Именно такава е историята на сънародничката..

публикувано на 18.06.24 в 09:15

Как Тервел-Любомир следва най-смелите си мечти като откривател в България

Любопитство към света около нас и неспирно желание да върви напред и да разгадава, какво се крие след всяка нова крачка и пробив в науката – това е водещата нишка към прогреса за един съвсем млад учен в България. Тервел-Любомир Боянов е само на..

публикувано на 08.06.24 в 10:25