Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български младежи ще разговарят с астронавти от Международната космическа станция

Снимка: twitter.com/atlanticclubbg

Знаете ли, че Космосът променя вкусовите ни възприятия, а ограниченото движение на космонавтите, изисква те да приемат специални храни за костната система и точно изчислени калории на всяка порция. Какъв е животът в открития космос? Това се оказа и най-любопитната тема за българските деца и младежи между 6 и 19 годишна възраст, които взеха участие в първия етап на инициативата Ало, Космос! Говори България!, организирана от Атлантическия клуб- България. В началото на месеца те имаха възможност да зададат своите най-необичайни и нестандартни въпроси към астронавтите от екипажа на Експедиция 65 на НАСА. Те трябваше да са записани на видео на английски език, с продължителност не повече от 20 секунди и да не засягат теми като религия, политика и извънземни форми на живот. За две седмици бяха подадени над 200 въпроса, а специално жури от експерти в областта на STEM дисциплините в България (космически, природни, инженерни науки и математика) определи 30-те най-интересни, които бяха изпратени до НАСА. Там те ще бъдат сведени до 15, отговорите на които ще научим лично от астронавтите на Международната космическа станция (МКС) на 26 юли, обясни пред БНР Екатерина Димитрова от Атлантическия клуб.

„90% от въпросите на децата са свързани с живота на МКС как оцеляват там астронавтите, как стига горивото на станцията, въпроси свързани с гравитацията, какво могат да посадят и отгледат астронавтите на МКС. Изобщо свързани с оцеляването в космоса и конкретно на станцията. Има изключително интересни въпроси, направо феноменални и то от деца, които са на много ранна детска възраст – под 10 -12 години.“

Според д-р Владимир Божилов от катедра „Астрономия“ към Физическия факултет на Софийския университет, „Ало, Космос! Говори България!“ се оказва още една възможност да се докоснем още по-близо до най-голямата загадка, която човечеството може да реши – изучаването на космоса.

„Това e 101-то събитие, което НАСА организира, но първото за български ученици и първото изобщо за европейски ученици, доколкото успяхме да проверим с колегите организатори – уточнява д-р Божилов. - Целта на събитието е да популяризира стремежа към изучаване на STEM дисциплините и именно затова въпросите, които всеки ученик можеше да зададе към астронавтите, трябваше да са такива, на които не може да се намери лесно отговор в Google. Т.е. те трябваше да са такива, че да провокират астронавтите да отговорят на тях. Тук ще издам, че става дума за двама конкретни астронавти - френският инженер Тома Песке от Европейската космическа агенция, а другият е американският космически инженер Марк Ванде Хей.“

На 26 юли видеоконферентният разговор с МКС ще бъде на живо, между 17-19 часа българско време, като финална част от инициативата „Ало, Космос! Говори България!“. А организаторите обещават, че ще превърнат събитието в цeлoднeвeн дeтcĸи фecтивaл нa нayĸaтa.

„През целия ден в София Тех Парк ще организираме над 15 работилници за деца и ученици, свързани с физика, математика, ще има всякакви експерименти, научни дейности и симулации.Ще има вдъхновяващи лекции на учени от БАН, на български учени, които са се прославили по света и буквално ще се включат на живо от държави като Швейцария и САЩ например. Безплатно е и каним всеки, който има желание да се регистрира за конкретна работилница и да запази място за участие“ - обяснява Екатерина Димитрова от Атлантическия клуб.

„Ало, Космос! Говори България!“ се организира по повод 30 години от учредяването на Атлантическия клуб в България, и е в партньорство с НАСА, Министерството на образованието и науката на България, Американското посолство в София и научни, технологични и неправителствени организации, обединени в клъстера STEM.

Съставил: Весела Кръстева /По интервюта на БНР-„Хр. Ботев“ и БНР-Благоевград/

Снимки: twitter.com/atlanticclubbg



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентската инициатива “Подкрепи една мечта” за социалнослаби младежи събра 90 хил. лв.

Продължава набирането на средства в рамките на президентската инициатива “Подкрепи една мечта” за стипендии на младежи, настанени в приемни семейства и в центрове от семеен тип, които са приети във висши училища. Финансова помощ получават също..

публикувано на 01.06.24 в 11:10

Тържествена проверка (заря) във Враца в памет на Христо Ботев

Военнослужещи от Българската армия ще участват в тържествени ритуали в памет на поета-революционер Христо Ботев и падналите за свободата и независимостта на България, които ще се проведат в цялата страна. На 1 юни ще се проведе тържествена..

публикувано на 01.06.24 в 10:35

За 75% от децата приоритет в образованието трябва да са житейските умения

Към 31.12.2023 г. децата до 17 години в България са 1 104 198, или 17.1% от общия брой на населението. Това показват данни, изготвени от Националния статистически институт и УНИЦЕФ България, по повод 1 юни – Международния ден на детето. През..

публикувано на 01.06.24 в 09:49